Skip to main content

Επιμένει ο Νάγκελ (Bundesbank): Χρειάζονται και άλλες αυξήσεις επιτοκίων

EPA/JAVIER LIZON

«Ξέρουμε ότι μια τέτοια νομισματική πολιτική δεν είναι δημοφιλής»

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα χρειαστεί περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων για να θέσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό, επανέλαβε για πολλοστή φορά ο επικεφαλής της Bundesbank και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ,  Γιοακίμ Νάγκελ.

«Η πορεία σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής δεν έχει ακόμη τελειώσει», δήλωσε ο Νάγκελ στο Βερολίνο την Τρίτη. «Θα χρειαστούν ακόμη αρκετές αυξήσεις επιτοκίων για να φθάσουμε σε ένα επαρκώς περιοριστικό επίπεδο. Και στη συνέχεια θα πρέπει να διατηρήσουμε αυτό το επίπεδο για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα. Μέχρι να μειωθεί ο πληθωρισμός».

Νάγκελ (Bundesbank): Η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ αποδίδει

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βρίσκεται εν μέσω του πιο επιθετικού κύκλου σύσφιξης στον οποίο έχει προχωρήσει ποτέ – έχει ήδη αυξήσει τα επιτόκια κατά 375 μονάδες βάσης και πιθανότατα θα αυξήσει κατά ένα τέταρτο της μονάδας και στις επόμενες δύο συνεδριάσεις της. Ο επικεφαλής της Bundesbank, εκ των «γερακιών» της ΕΚΤ, ήταν από τους πρώτους που είπαν ότι μπορεί να χρειαστούν περισσότερα μετά το καλοκαίρι.

«Δεν σημαίνει ότι η διατήρηση των επιτοκίων σε υψηλά επίπεδα είναι απαραίτητα δημοφιλής», παραδέχτηκε.

«Ιδιαίτερα από τη στιγμή που ένα τέτοιο επίπεδο επιτοκίων αναπόφευκτα συνοδεύεται από την αποδυνάμωση της οικονομικής δραστηριότητας – διαφορετικά δεν θα ήταν ένα περιοριστικό επίπεδο επιτοκίων», είπε. «Αλλά αυτό εννοούσα με τις αντιδημοφιλείς αποφάσεις που καμιά φορά πρέπει να λάβουν οι υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής: για κάποιους τα επιτόκια είναι ακόμη πολύ χαμηλά, για άλλους πολύ υψηλά».

naftemporiki.gr

Διαβάστε ακόμη

Λαγκάρντ: Η σταθερότητα δεν είναι δεδομένη- Ενίσχυση της ανθεκτικότητας σε δύο μέτωπα