Κάτω από το 10% διαμορφώθηκε τον Απρίλιο, για πρώτη φορά από τον περασμένο Αύγουστο, ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ωστόσο, παρά την απότομη πτώση, πρόκειται για τον τρίτο συνεχόμενο μήνα που οι πιέσεις στις τιμές ήταν ισχυρότερες από ό,τι αναμενόταν.
Αναλυτικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε σημαντικά στο 8,7% σε ετήσια βάση, από 10,1% τον Μάρτιο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση του ετήσιου ρυθμού πληθωρισμού σε διάστημα πάνω από 30 χρόνια. Παράλληλα ήταν όμως πάνω από την εκτίμηση των οικονομολόγων του Reuters για 8,2%.
Ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει τις ασταθείς τιμές της ενέργειας, των τροφίμων και του καπνού, αυξήθηκε στο 6,8%, που είναι το υψηλότερο επίπεδό του από τον Μάρτιο του 1992.
Σε μηνιαία βάση, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 1,2%, πάνω από την πρόβλεψη για 0,8%.
«Οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου συνέβαλαν κατά 1,42 ποσοστιαίες μονάδες στην πτώση του ετήσιου πληθωρισμού τον Απρίλιο, καθώς η άνοδος του περασμένου Απριλίου αποκλείστηκε από την ετήσια σύγκριση, αλλά αυτή η συνιστώσα συνέβαλε ακόμη 1,01 ποσοστιαίες μονάδες στον ετήσιο πληθωρισμό», ανέφερε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.
Από την άλλη, «οι τιμές των τροφίμων και των μη αλκοολούχων ποτών συνέχισαν να αυξάνονται τον Απρίλιο και συνέβαλαν σε υψηλό ετήσιο πληθωρισμό, ωστόσο, ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού των τροφίμων και των μη αλκοολούχων ποτών μειώθηκε, από 19,2% το έτος έως τον Μάρτιο του 2023, σε 19,1% το έτος έως τον Απρίλιο του 2023».
Τα στοιχεία είναι πιθανό να τροφοδοτήσουν τις προσδοκίες της αγοράς ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα αναγκαστεί να αυξήσει ξανά τα επιτόκια για να ελέγξει τις πιέσεις στις τιμές. Παρά την πιο πρόσφατη πτώση, ο πληθωρισμός συνεχίζει να περιορίζει τη αγοραστική δύναμη των εργαζομένων των οποίων οι αμοιβές αυξάνονται με μικρότερο ρυθμό. Το πιο ανησυχητικό στοιχείο για την Τράπεζα της Αγγλίας είναι ο δομικός πληθωρισμός που επιταχύνθηκε φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδό του από το 1992.