Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποφύγει την ύφεση και θα «διατηρήσει θετική ανάπτυξη» το 2023.
Το Ταμείο δήλωσε ότι η ανθεκτική ζήτηση στο πλαίσιο της μείωσης των τιμών της ενέργειας ενθάρρυνε τις θετικές, αν και «συγκρατημένες» προοπτικές.
Το ΔΝΤ τόνισε ότι η βρετανική οικονομική δραστηριότητα σημείωσε σημαντική επιβράδυνση, σε σύγκριση με πέρυσι, και ότι ο πληθωρισμός, ο οποίος βρίσκεται σήμερα στο 10,1%, παραμένει «επίμονα υψηλός». Η βρετανική οικονομία συνεχίζει να αισθάνεται τις επιπτώσεις της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, μαζί με τις πληγές στην οικονομία λόγω Covid-19.
Το ΔΝΤ ανέφερε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετώπισε καλά τις πρόσφατες παγκόσμιες τραπεζικές πιέσεις, αναφερόμενο στην πρόσφατη κατάρρευση της Credit Suisse και στις αναταραχές στον τομέα στις ΗΠΑ.
Η έκθεση του οργανισμού περιέγραψε τη συνεχιζόμενη χρηματοπιστωτική σταθερότητα του Ηνωμένου Βασιλείου ως «παγκόσμιο δημόσιο αγαθό» και συνέστησε τεκμηριωμένες μεταρρυθμίσεις για το Λονδίνο που αντιμετωπίζουν την αύξηση της εργασιακής αδράνειας μετά την πανδημία, την αβεβαιότητα των κανονισμών γύρω από τις επιχειρηματικές επενδύσεις και την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης της χώρας.
Το σημείωμα της Τρίτης παρείχε μια πιο θετική εξέλιξη για το Ηνωμένο Βασίλειο από ό,τι οι Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές του οργανισμού τον Απρίλιο. Η πρόβλεψη του προηγούμενου μήνα ανέφερε ότι η ανάπτυξη του Ηνωμένου Βασιλείου θα συρρικνωθεί κατά 0,3% το 2023, καθιστώντας το τη χειρότερη επίδοση στην ομάδα των G20. Η τελευταία έκδοση υποδηλώνει ότι η ανάπτυξη του Ηνωμένου Βασιλείου θα φθάσει τώρα το 0,4% φέτος – μια αναβάθμιση κατά 0,7 ποσοστιαίες μονάδες από την προηγούμενη πρόβλεψη.
Το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι το ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου θα αυξηθεί πιθανότατα κατά 1% το 2024 και στη συνέχεια κατά περίπου 2% το 2025 και το 2026.
Αν και κάπως αρνητικές, οι πρόσφατες εκθέσεις είναι πιο συγκρατημένες από τη δήλωση του ΔΝΤ τον Σεπτέμβριο, όταν ο οργανισμός εκτιμούσε ότι τα νέα μέτρα που θέσπισε η νεοεκλεγείσα βρετανική κυβέρνηση της Λιζ Τρας «πιθανόν να αυξήσουν την ανισότητα». Πολλά από αυτά τα οικονομικά μέτρα καταργήθηκαν στη συνέχεια, με την τότε πρωθυπουργό Λιζ Τρας να αποχωρεί από τον ρόλο της μέσα σε 44 ημέρες από την ανάληψη των καθηκόντων της.
naftemporiki.gr