Κρύος ιδρώτας έχει λούσει τις Ηνωμένες Πολιτείες και όλα τα οικονομικά κέντρα του κόσμου. Εννέα ημέρες απομένουν μέχρι την «Ημέρα Χ»- την χρεοκοπία της χώρας-την 1η Ιουνίου.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συναντάται σήμερα με τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι , σε μια ύστατη προσπάθεια να υπάρξει συμβιβασμός στην αύξηση του ορίου του δημόσιου χρέους. «Η θέση μου δεν έχει αλλάξει», έγραψε ο ΜακΚάρθι στο Twitter. Η κυβέρνηση δεν μπορεί «να συνεχίσει να ξοδεύει χρήματα που δεν έχουμε», πρόσθεσε. Από την πλευρά του, ο Μπάιντεν απέρριψε τα αιτήματα των Ρεπουμπλικανών ως «απαράδεκτα».
Το περίεργο είναι ότι μέχρι το βράδυ της Παρασκευής, οι συζητήσεις των δύο πλευρών για την αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους βρίσκονταν σε καλό δρόμο. Ξαφνικά όμως όλα φάνηκε να γκρεμίζονται.
Η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν απηύθυνε δραματική έκκληση για να τερματιστεί η διαμάχη για το χρέος. «Αν το ανώτατο όριο του χρέους δεν αυξηθεί πριν από την 1η Ιουνίου, η κυβέρνηση των ΗΠΑ σύντομα δεν θα είναι πλέον σε θέση να πληρώσει τους λογαριασμούς της», προειδοποίησε η Γέλεν , μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC. «Περιμένουμε ότι δεν θα μπορέσουμε να πληρώσουμε όλους τους λογαριασμούς μας από τον Ιούνιο, ενδεχομένως ακόμη και από την 1η Ιουνίου», είπε η υπουργός Οικονομικών.
Επίκληση 14ης τροπολογίας
Ο Αμερικανός Πρόεδρος εξετάζει το ενδεχόμενο επίκλησης της 14ης τροπολογίας του Αμερικανικού Συντάγματος ,σύμφωνα με την οποία «η νομική εγκυρότητα του εθνικού χρέους των Ηνωμένων Πολιτειών (…) δεν θα τεθεί υπό αμφισβήτηση». Με αυτό, ο πρόεδρος θα μπορούσε ενδεχομένως να παρακάμψει το Κογκρέσο και να αυξήσει ο ίδιος το ανώτατο όριο του χρέους. Ωστόσο, η Γέλεν εμφανίστηκε δύσπιστη για ένα τέτοιο πιθανό βήμα και έκανε λόγο για «νομική αβεβαιότητα».
Για να δώσουν το πράσινο φως οι Ρεπουμπλικάνοι για την αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους, απαιτούν δραστικές περικοπές στις δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού κατά 130 δισεκατομμύρια δολάρια. Η κυβέρνηση Μπάιντεν αρνείται και προτείνει από την πλευρά της να μειώσει ορισμένα έξοδα αυξάνοντας παράλληλα τους φόρους για τους πλουσιότερους και τους επιχειρηματικούς κολοσσούς. Η κυβέρνηση πιέζει επίσης, για παράταση του ορίου δανεισμού έως το 2025, σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ
Αν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις , θα υπάρξουν καταστροφικές συνέπειες όχι μόνο για την αμερικανική οικονομία, αλλά και για τον κόσμο. Χωρίς την άμεση συμφωνία, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν, ενδεχομένως από την 1η Ιουνίου, να μην είναι πλέον σε θέση να αποπληρώσουν τους πιστωτές τους, ούτε να πληρώνουν μισθούς και συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων και των στρατιωτικών.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα μπορούν πλέον να αποζημιώνουν τους κατόχους ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου, τον «βασιλιά» των επενδύσεων στον παγκόσμιο χρηματοοικονομικό τομέα. Αυτό θα προκαλούσε μια παγκόσμια οικονομική καταιγίδα και θα έπνιγε τόσο την ανάπτυξη όσο και την απασχόληση στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ακόμη και αν υπάρξει συμφωνία την τελευταία στιγμή , θα υπάρξουν ωστόσο, συνέπειες. Το 2011, για παράδειγμα, μόνο η απειλή χρεοκοπίας είχε οδηγήσει ,για πρώτη φορά, τις Ηνωμένες Πολιτείες να χάσουν το πολύτιμο τριπλό Α, την καλύτερη πιστοληπτική ικανότητα από τους οίκους αξιολόγησης. «Πιθανές επιπτώσεις γίνονται ήδη αισθητές», προειδοποίησε η Τζάνετ Γέλεν, τονίζοντας ότι οι επενδυτές εμφανίζονται « όλο και πιο απρόθυμοι να διατηρούν κρατικό χρέος που λήγει τον Ιούνιο».
Μπάιντεν: Αισιόδοξος ότι θα αποφευχθεί η στάση πληρωμών, παρά τις άκαρπες διαπραγματεύσεις
Παρόλα αυτά, ο Τζο Μπάιντεν εμφανίζεται καθησυχαστικός: « Η Αμερική δεν έχει ποτέ χρεοκοπήσει. Και δεν θα συμβεί ποτέ », επανέλαβε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Η σκιά του Τραμπ
Στις δραματικές αυτές εξελίξεις υπάρχει και η «σκιά» του Ντόναλντ Τραμπ. Ο πρώην πρόεδρος προτρέπει τους Ρεπουμπλικάνους, στους οποίους η επιρροή του παραμένει τεράστια, να « προκαλέσουν αθέτηση πληρωμών» εάν οι Δημοκρατικοί δεν αποδεχτούν «τεράστιες περικοπές » στις δαπάνες. Το Σαββατοκύριακο , τους κάλεσε μάλιστα να « μη λυγίσουν ».
Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ, δεν δίστασε μάλιστα να κατηγορήσει τους Ρεπουμπλικάνους αξιωματούχους ότι φέρονται και άγονται από τον Τραμπ. Ο Κέβιν Μακάρθι κατηγόρησε μάλιστα τον Μπάιντεν ότι «ελέγχεται από την «αριστερή πτέρυγα του Δημοκρατικού Κόμματος