Skip to main content

Πετρέλαιο: Οι ανησυχίες για τη ζήτηση διατηρούν την πτωτική κίνηση

REUTERS/Jonathan Alcorn

Στα 73,91 δολάρια το βαρέλι το μπρεντ. Στα στα 69,34 δολάρια το αμερικανικό αργό.

Οι ανησυχίες για την οικονομία των ΗΠΑ και την πορεία της ανάκαμψης της Κίνας συνεχίζουν να επηρεάζουν τις προοπτικές του πετρελαίου που καταγράφει σταθερά πτώση των τιμών του.

Ειδικότερα, το πρωί της Δευτέρας, οι τιμές του μπρεντ διαμορφώνονταν στα 73,91 δολάρια το βαρέλι, έχοντας υποχωρήσει κατά 0,35%, ενώ του αμερικανικού αργού στα 69,34 δολάρια, έχοντας υποχωρήσει κατά 0,29%. Νωρίτερα είχαν καταγράψει πτώση έως και 0,9%.

Σε ετήσια βάση το πετρέλαιο έχει υποχωρήσει κατά 13%, καθώς οι ανησυχίες για πιθανή ύφεση των ΗΠΑ περιορίζουν την επίδραση στην αγορά από τη μείωση της προσφοράς από τις χώρες του ΟΠΕΚ+.

Την περασμένη εβδομάδα, οι τιμές τόσο του μπρεντ όσο και του αμερικανικού αργού υποχώρησαν για τέταρτη συνεχή εβδομάδα, «κλειδώνοντας» το μεγαλύτερο σερί εβδομαδιαίας πτώσης από τον Σεπτέμβριο του 2022, λόγω της ανησυχίας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να εισέλθουν σε ύφεση με «σημαντικό κίνδυνο» ιστορικής στάσης πληρωμών εντός των δύο πρώτων εβδομάδων του Ιουνίου.

Σε αυτό το περιβάλλον, οι επενδυτές αναζήτησαν ασφαλή καταφύγια όπως το αμερικανικό δολάριο, ενισχύοντας το νόμισμα και καθιστώντας τα εμπορεύματα που εκφράζονται σε δολάρια πιο ακριβά για τους κατόχους άλλων νομισμάτων.

Παράλληλα, οι επενδυτές έχουν στραμμένη την προσοχή στην Κίνα, για ενδείξεις βελτίωσης της ζήτησης πετρελαίου. Από το Πεκίνο αναμένονται νέα οικονομικά δεδομένα σχετικά με την βιομηχανική παραγωγή, τις επενδύσεις παγίων περιουσιακών στοιχείων και τις λιανικές πωλήσεις.

Οι επενδυτές αναμένουν επίσης την δημοσίευση της μηνιαίας έκθεσης του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA) που δημοσιεύεται την Τρίτη.

«Οι τιμές του πετρελαίου εξακολουθούν να υπόκεινται σε πίεση στις υποτονικές προοπτικές ζήτησης, καθώς η πρόοδος του οικονομικού ανοίγματος της Κίνας φαίνεται ανομοιόμορφη», σχολίασε η αναλύτρια της CMC Markets, Tina Teng, προσθέτοντας ότι η πρόσφατη τραπεζική κρίση στις ΗΠΑ έχει επίσης προκαλέσει αναταραχή στην αγορά.

Παρόλα αυτά, οι παγκόσμιες προμήθειες αργού πετρελαίου θα μπορούσαν να περιοριστούν στο δεύτερο εξάμηνο, καθώς ο ΟΠΕΚ+(Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και οι σύμμαχοί του), προχωρήσουν σε περαιτέρω μείωση της παραγωγής.

Ο ΟΠΕΚ+ ανακοίνωσε τον Απρίλιο ότι ορισμένα μέλη του θα μειώσουν περαιτέρω την παραγωγή κατά περίπου 1,16 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, ανεβάζοντας τον συνολικό όγκο των μειώσεων στα 3,66 εκατομμύρια βαρέλια, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Reuters.

«Το κλίμα στην αγορά πετρελαίου παραμένει αρνητικό με αβέβαιες προοπτικές ζήτησης και ανησυχίες για το ανώτατο όριο του χρέους των ΗΠΑ», δήλωσε ο Warren Patterson, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων της ING Groep. «Η αγορά πιθανότατα θα αναζητά τυχόν αναθεωρήσεις της ζήτησης στη μηνιαία έκθεση αγοράς του IEA».

Την ίδια ώρα, δύο εξελίξεις αναμένεται επίσης να επηρεάσουν το κλίμα στην αγορά. Οι ΗΠΑ ενδέχεται να ξεκινήσουν την επαναγορά πετρελαίου για την αναπλήρωση του Στρατηγικού Αποθεματικού Πετρελαίου, μετά την ολοκλήρωση της πώλησης με εντολή του Κογκρέσου τον Ιούνιο, και η συνάντηση των ηγετών των χωρών της G7, στην οποία ενδέχεται να ανακοινώσουν νέα μέτρα που στοχεύουν στην αποφυγή κυρώσεων που αφορούν τρίτες χώρες.

Η αυστηροποίηση των κυρώσεων θα επιδιώξει επίσης να περιορίσει τη μελλοντική παραγωγή ενέργειας της Ρωσίας και να περιορίσει το εμπόριο που υποστηρίζει τον ρωσικό στρατό, αναφέρουν πηγές του Reuters.

Σημειώνεται ότι η Ινδία και η Κίνα, η τρίτη και η πρώτη κατά σεριά στις εισαγωγείς αργού στον κόσμο, αντίστοιχα, είναι οι βασικοί αγοραστές του ρωσικού αργού από τότε που ξεκίνησε το εμπάργκο της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Δεκέμβριο.

naftemporiki.gr