Ομοσπονδιακοί εργαζόμενοι σε αργία. Οι πληρωμές κοινωνικής ασφάλισης για τους ηλικιωμένους αναβάλλονται. Αύξηση των επιτοκίων των ενυπόθηκων δανείων. Ένα παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα που παραπαίει… Οι επικεφαλής του Κογκρέσου και του Λευκού Οίκου προσπαθούν να πετύχουν μια συμφωνία για την άρση του ανώτατου ορίου του ομοσπονδιακού χρέους. Εντωμεταξύ, απομένουν μόνο λίγες εβδομάδες πριν το Υπουργείο Οικονομικών να μην είναι πλέον σε θέση να αποτρέψει μια πρωτοφανή χρεοκοπία των ΗΠΑ.
Εάν αποτύχουν και η κυβέρνηση δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις πληρωμών της, οικονομολόγοι και οικονομικοί εμπειρογνώμονες προβλέπουν χάος.
“Μπορείτε να δείτε πώς μια αρνητική εξέλιξη θα μπορούσε πραγματικά να κάνει μετάσταση και να καταστρέψει ολόκληρο το χρηματοπιστωτικό σύστημα» δήλωσε στην Washington Post ο Μάρκ Ζάντι επικεφαλής οικονομολόγος της Moody’s.
Η Τζάνετ Γέλεν, η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών έχει ήδη προειδοποιήσει ότι το κράτος «αντέχει» μόνο μέχρι την 1η Ιουνίου, πριν ξεμείνει από χρήματα. Αυτή η συγκεκριμένη προθεσμία – γνωστή ως “ημερομηνία Χ” – εξαρτάται από τα φορολογικά έσοδα και τις δαπάνες, οι οποίες μπορεί να παρουσιάζουν δραματικές διακυμάνσεις από εβδομάδα σε εβδομάδα.
ΔΝΤ: «Σοβαρές επιπτώσεις» παγκοσμίως, εάν κηρυχθεί στάση πληρωμών στις ΗΠΑ
Το τι θα συμβεί στη συνέχεια είναι δύσκολο να προβλεφθεί.
Οι αλυσιδωτές επιπτώσεις της χρεοκοπίας πιθανόν να επιδεινωθούν – μια παύση των ομοσπονδιακών πληρωμών θα έπληττε την οικονομία, η οποία θα έπληττε το χρηματιστήριο, το οποίο με τη σειρά του θα έπληττε ακόμη περισσότερο την οικονομία, και ούτω καθεξής. Οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ της κατάρρευσης των αξιών των κατοικιών, της αύξησης των επιτοκίων και ενός αποσταθεροποιημένου παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος είναι δύσκολο να υπολογιστούν. Ορισμένες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι θα μπορούσαν να αφανιστούν περισσότερες από 8 εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Τα επιτόκια των ενυπόθηκων δανείων θα μπορούσαν να εκτιναχθούν κατά περισσότερο από 20 τοις εκατό, σύμφωνα με ορισμένες προβλέψεις, και η οικονομία θα συρρικνωνόταν κατά τόσο πολύ όσο και κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης του 2008.
Αλλά αυτό που τονίζουν οι οικονομολόγοι πάνω απ’ όλα είναι πως οι εξελίξεις είναι απρόβλεπτες – ιδίως αν το πρόβλημα διαρκέσει εβδομάδες ή μήνες.
“Δεν γνωρίζουμε, τι θα γίνει. Αυτό δεν έχει συμβεί ποτέ”, δήλωσε η Κλώντια Σαμ, φιλελεύθερη οικονομολόγος που εργάστηκε στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. “Αυτό που με κάνει να ανησυχώ τόσο πολύ είναι ότι δεν μπορώ να προβλέψω. Και δεν νομίζω ότι μπορεί κανείς να το κάνε. Τι άραγε θα συμβεί την ημέρα “Χ+1;”;”
Τα 7 σενάρια καταστροφής
Σύμφωνα με τοδημοσίευμα της Washington Post, τα 7 σενάρια καταστροφής είναι τα εξής:
-Το δολάριο πέφτει, μαζί και το κύρος των ΗΠΑ
-Πλήγμα στα αποθεματικά πολλών κρατών- Δραματική διόγκωση του χρέους σε ήδη υπερχρεωμένες χώρες
-Οι μετοχές καταρρέουν.
-Ξαφνική ύφεση
-Οι ομοσπονδιακοί εργαζόμενοι στο κενό
-Η κοινωνική ασφάλιση και το Medicare στερούνται εσόδων
-Το κόστος δανεισμού των ΗΠΑ εκτοξεύεται στα ύψη
naftemporiki.gr