Skip to main content

Πώς ο πόλεμος στην Ουκρανία «βύθισε» το νόμισμα της Νότιας Αφρικής

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγόρησαν την Νότια Αφρική ότι προμηθεύει κρυφά τη Ρωσία με όπλα.

Σε ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου υποχώρησε το νόμισμα της Νότιας Αφρικής (ραντ), φτάνοντας σε επίπεδα πιο κάτω από τα αντίστοιχα στην αρχή της πανδημίας του κορωνοϊού το 2020.  Συγκεκριμένα, η ισοτιμία διαμορφωνόταν την Παρασκευή στα 19,35 ραντ ανά δολάριο.

Το ραντ βρισκόταν ήδη υπό πίεση αυτή την εβδομάδα λόγω των ανησυχιών των επενδυτών για τις διακοπές ρεύματος που σημειώνονται στη χώρα, περιορίζοντας την ανάπτυξη και αυξάνοντας τον κίνδυνο ολικής κατάρρευσης του δικτύου. Ωστόσο, οι  τελευταίες διακυμάνσεις στην ισοτιμία οφείλονται σε μια διπλωματική καταιγίδα, καθώς την Πέμπτη οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγόρησαν την Νότια Αφρική ότι προμηθεύει κρυφά τη Ρωσία με όπλα, παρά την ουδετερότητα που είχε δηλώσει ότι τηρεί στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τα όσα κατήγγειλε την Πέμπτη ο Αμερικανός πρέσβης στην Πρετόρια, Ρούμπεν Μπριγκέτι, οι ΗΠΑ είναι πεπεισμένες ότι «όπλα και πυρομαχικά φορτώθηκαν» σε ρωσικό φορτηγό πλοίο, το οποίο έδεσε κοντά στο Κέιπ Τάουν στις αρχές Δεκεμβρίου, «πριν αναχωρήσει για τη Ρωσία». Θα «στοιχημάτιζα και τη ζωή μου» ότι η Νότια Αφρική έβαλε όπλα στο «Lady R», που ανήκει σε εταιρεία ρωσικού στόλου, είπε χαρακτηριστικά ο Μπριγκέτι. «Ο οπλισμός των Ρώσων είναι εξαιρετικά σοβαρός και δεν θεωρούμε ότι αυτό το ζήτημα έχει επιλυθεί», πρόσθεσε.

Το «Lady R» ανήκει στην Transmorflot, σε βάρος της οποίας έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τους Financial Times. Το σκάφος φαίνεται ότι απενεργοποίησε τον αναμεταδότη του όταν έκανε στάση στο Κέιπ Τάουν.

Μετά τις καταγγελίες των ΗΠΑ, ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Σίριλ Ραμαφόζα διέταξε έρευνα σχετικά με τον ελλιμενισμό του σκάφους στην κύρια ναυτική βάση της Νότιας Αφρικής τον Δεκέμβριο. Παρά την ανακοίνωση για την έρευνα, ο υπουργός Άμυνας της χώρας αρνήθηκε ότι ισχύουν οι κατηγορίες και επιτέθηκε στις ΗΠΑ, κάνοντας λόγο για εκφοβισμό.

Οι κατηγορίες πάντως αυξάνουν την πίεση στον Ραμαφόζα, ο οποίος θεωρείται ότι έχει στενούς δεσμούς με το Κρεμλίνο. Ενδεικτικά, η Νότια Αφρική και η Ρωσία συμμετείχαν σε κοινές ναυτικές ασκήσεις τον Φεβρουάριο, ενώ ο Ραμαφόζα προσκάλεσε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στη σύνοδο κορυφής των BRICS στο Γιοχάνεσμπουργκ αυτό το καλοκαίρι.

Αν και είναι «κοντά» στη Μόσχα, η Νότια Αφρική δεν θα ήθελε να χάσει την προνομιακή της πρόσβαση στις αμερικανικές αγορές μέσω του νόμου για την ανάπτυξη της Αφρικής, που επιτρέπει σε συγκεκριμένα αφρικανικά έθνη να εξάγουν αφορολόγητα αγαθά, εξηγούν οι FT.

Ήδη, πριν από τις καταγγελίες, υπήρχε δυσαρέσκεια στις ΗΠΑ λόγω ενδείξεων ότι η Πρετόρια είχε επιδιώξει στενότερους δεσμούς με τη Ρωσία μετά από την εισβολή της στην Ουκρανία, και παρά το γεγονός ότι επίσημα δηλώνει ουδέτερη στον πόλεμο. Γι’ αυτό και ο Ραμαφόζα είχε στείλει προσφάτως στις ΗΠΑ τον σύμβουλό του για την εθνική ασφάλεια, Σίδνεϊ Μουφαμάντι, για να εξηγήσει τη θέση της Νότιας Αφρικής απέναντι στον πόλεμο και να διατηρήσει την εμπορική της πρόσβαση στην αμερικανική αγορά.

naftemporiki.gr