Skip to main content

Παγκόσμια Τράπεζα: «Βόμβα» χρέους στις ανεπτυγμένες οικονομίες

REUTERS/Christian Hartmann

 «Η αναλογία χρέους προς ΑΕΠ για τις ανεπτυγμένες οικονομίες είναι υψηλότερη από ποτέ».

Την ανησυχία του για τα υψηλά επίπεδα δημόσιου χρέους στις ανεπτυγμένες οικονομίες σε όλο τον κόσμο εξέφρασε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ντέιβιντ Μάλπας, υπογραμμίζοντας ότι η συσσώρευση υπερβολικού χρέους αποτελεί άλλη μία πρόκληση για την παγκόσμια οικονομία, την ώρα μάλιστα που οι κεντρικές τράπεζες συνεχίζουν τη μάχη τους με τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό.

Μιλώντας στο CNBC από την Ιαπωνία, ο Μάλπας τόνισε ότι τα επίπεδα του παγκόσμιου χρέους βρίσκονται σε επίπεδα-ρεκόρ.

«Ο δείκτης χρέους προς ΑΕΠ για τις ανεπτυγμένες οικονομίες είναι υψηλότερος από ποτέ», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες αντιμετωπίζουν επίσης ένα παρόμοιο ζήτημα. «Αυτό σημαίνει ότι η οικονομία πρέπει να εργαστεί πολύ πιο σκληρά για να επιστρέψει χρήματα που έχει ήδη δανειστεί».

Η Παγκόσμια Τράπεζα έχει τονίσει την ανάγκη για διαφάνεια στην αντιμετώπιση του αυξανόμενου χρέους ενόψει μιας σειράς παγκόσμιων οικονομικών ζητημάτων, μεταξύ των οποίων η αναταραχή στον τραπεζικό τομέα και ο επίμονος πληθωρισμός.  Η Παγκόσμια Τράπεζα προήδρευσε τον περασμένο μήνα της Στρογγυλής Τραπέζης για το Παγκόσμιο Χρέος στην Ουάσιγκτον, απευθύνοντας έκκληση για ανταλλαγή πληροφοριών για την επιτάχυνση της διαδικασίας αναδιάρθρωσης του χρέους στον κόσμο.

Στην έκθεση που δημοσίευσε τον Δεκέμβριο, η Παγκόσμια Τράπεζα ανέφερε ότι το συνολικό εξωτερικό χρέος των χωρών χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος αυξήθηκε κατά 5,6% σε ονομαστικούς όρους στα 9 τρισ. δολάρια.

Συνολικά για όλες τις χώρες, το Διεθνές Ινστιτούτο Οικονομικών εκτίμησε νωρίτερα φέτος ότι η ονομαστική αξία του παγκόσμιου χρέους υποχώρησε από τα επίπεδα του 2020, υποχωρώντας κάτω από τα 300 τρισ.  δολάρια το 2022.

Ένα από τα πράγματα που πρέπει να κάνουν οι ανεπτυγμένες οικονομίες είναι «να προσπαθήσουν να βρουν ένα περιβάλλον τόσο σταθερό όσο ώστε να επανέλθει η ανάπτυξη, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για τον κόσμο σε αυτό το σημείο», δήλωσε ο Μάλπας.

ΔΝΤ: «Σοβαρές επιπτώσεις» παγκοσμίως, εάν κηρυχθεί στάση πληρωμών στις ΗΠΑ

Την ίδια ώρα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προειδοποίησε για «πολύ σοβαρές επιπτώσεις» για την αμερικανική και παγκόσμια οικονομία εάν κηρυχθεί στάση πληρωμών από το ομοσπονδιακό κράτος των ΗΠΑ, καλώντας  τους Δημοκρατικούς και τους Ρεπουμπλικάνους να καταλήξουν σε συμφωνία για την αύξηση του ορίου δανεισμού.

Οι πιθανές συνέπειες από μια χρεοκοπία των ΗΠΑ θα περιλαμβάνουν υψηλότερα επιτόκια και ευρύτερη αστάθεια, δήλωσε η εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζούλι Κόζακ την Πέμπτη. Αυτά θα προστεθούν στα σοκ που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια, όπως η πανδημία του κορωνοϊού και ο πόλεμος στην Ουκρανία.

«Οι συζητήσεις στις ΗΠΑ γίνονται σε μια περίοδο που είναι πολύ δύσκολη για την παγκόσμια οικονομία», είπε. «Η εκτίμησή μας είναι ότι θα υπάρξουν πολύ σοβαρές επιπτώσεις, όχι μόνο για τις ΗΠΑ αλλά και για την παγκόσμια οικονομία, εάν υπάρξει χρεοκοπία των ΗΠΑ. Και ενθαρρύνουμε σθεναρά τα μέρη στις ΗΠΑ να ενωθούν για να καταλήξουν σε συμφωνία για την επείγουσα αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος».

Διαβάστε εδώ περισσότερα