Ο Νόλαν Τσερτς έχει εργαστεί στην προσέλκυση ταλέντων για περισσότερο από μία δεκαετία, σε μεγάλες επιχειρήσεις όπως η Google και η DoorDash. Έχει δει τα πάντα, όπως λέει στο CNBC, κατά τη διάρκεια συνέντευξεων για δουλειά. Ως άνθρωπος που είχε την ευθύνη να «στρατολογήσει» τους καλύτερους, ξέρει να αναγνωρίζει τις «κόκκινες σημαίες» και τα θετικά σήματα στα λεγόμενα των υποψηφίων για μία θέση.
Εκ των στοιχείων που τον απωθούν είναι το να έχει κάποιος «προβάρει» τα λόγια του σαν να παίζει έναν ρόλο. «Είναι ξεκάθαρο όταν κάποιος έχει προβάρει τις απαντήσεις που θα δώσει ξανά και ξανά», λέει, ενώ προσθέτει ότι πολλοί υποψήφιοι εστιάζουν στην ποσότητα έναντι της ποιότητας. «Λένε πολλά αλλά τίποτα ουσιώδες» σχολιάζει.
Πώς θα μπορούσε λοιπόν κάποιος να εντυπωσιάσει τον Τσερτς, που σήμερα είναι CEO της Continuum, μίας εταιρείας προώθησης ταλέντων για διευθυντικές θέσεις; Ποια είναι η τακτική, που κατά τη γνώμη του πάντα πετυχαίνει; «Οι καλύτεροι υποψήφιοι που συναντώ είναι εκείνοι από τους οποίους μπορώ να μάθω κάτι. Αυτοί είναι οι άνθρωποι με τους οποίους θέλω να δουλεύω» τονίζει. Αυτό σημαίνει ουσιαστικά ότι ο υποψήφιος γνωρίζει τόσο καλά το αντικείμενό του που δεν χρειάζεται να έχει σχεδιάσει απαντήσεις εντυπωσιασμού. Μπορεί απλά να εξηγήσει πώς θα κάνει κάτι που θα προσδώσει στην εταιρεία αξία.
Ο Τσερτς δίνει το παράδειγμα μίας συνέντευξης που πήρε από έναν υποψήφιο για τη θέση του Chief Revenue Officer. «Τον ρώτησα πώς μπορούμε να μεγαλώσουμε την B2B εταιρεία μας και ήταν σαν βρέθηκα ξαφνικά σε master class», λέει. «Εξήγησε με λεπτομέρεια πώς μπορεί να πάει την εταιρεία από το μηδέν στο ένα».
Ο Τσερτς σημειώνει, πως είναι καλό να μην πιέσεις καταστάσεις, προκειμένου να επιχειρήσεις με κάθε τρόπο να «διδάξεις» στο στέλεχος που σου παίρνει συνέντευξη για τη δουλειά κάτι. «Εάν υπάρξει η ευκαιρία, αφήστε να το βγει φυσικά. Θα μπορούσε να γίνει σε μια ερώτηση για την εμπειρία σας, για παράδειγμα» εξηγεί. Μπορείτε να το πετύχετε αυτό, λέγοντας: «Μπορώ να ας πω μία γρήγορη ιστορία σχετικά με το τι έμαθα στην τελευταία θέση που είχα;».
Στη συνέχεια ακολουθείτε τα παρακάτω βήματα:
- Δίνετε το πλαίσιο της ιστορίας
- Περιγράφετε την προκαθορισμένη αντίληψη που είχατε πριν πάρετε το πολύτιμο μάθημα
- Εξηγείτε τι ακριβώς μάθατε
- Περιγράψτε πώς αυτό που μάθατε σας βοήθησε και εφαρμόζετετε στη δουλειά σας βλέποντας αποτελέσματα