Skip to main content

Eξαφάνιστηκαν ευρωπαϊκά αγαθά 1 δισ. σε σκιώδες εμπόριο με τη Ρωσία

Δυτικοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι η Ρωσία έχει βρει τρόπο να απορροφά σημαντικές εξαγωγές που αποτελούν στόχο κυρώσεων.

Ευρωπαϊκές εξαγωγές αξίας πάνω από 1 δισ. δολαρίων, που αφορούν εμπορεύματα που υπόκεινται σε καθεστώς κυρώσεων, εξαφανίστηκαν κατά τη διαμετακόμισή τους προς τους οικονομικούς εταίρους της Ρωσίας, αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times που κάνει κάνει λόγο για εξαγωγές- «φάντασμα».

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με στοιχεία που αναλύθηκαν από τους FT, μόνο το μισό ποσό ενός δείγματος εξαγωγών περίπου 2 δισ. δολαρίων που αφορούν ελεγχόμενα είδη «διπλής χρήσης» που αποστέλλονται από την ΕΕ έφτασαν πράγματι στους δηλωμένους προορισμούς τους στο Καζακστάν, το Κιργιστάν και την Αρμενία.

Αυτά τα αγαθά «διπλής χρήσης» θεωρείται από την ΕΕ ότι έχουν πιθανές χρήσεις σε στρατιωτικές υπηρεσίες ή υπηρεσίες πληροφοριών, γι’ αυτό και υπόκεινται σε ελέγχους εξαγωγών. Με βάση τα στοιχεία όμως τα αγαθά αυτά ενδέχεται να εισήλθαν στη Ρωσία απευθείας από την ΕΕ με το πρόσχημα της διαμετακόμισης.

Στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι ένα δυσανάλογο ποσοστό των ευρωπαϊκών εξαγωγών-«φάντασμα» έφυγαν από χώρες της Βαλτικής που συνορεύουν με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία. Τα εμπορεύματα απεστάλησαν το 2022 μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, όταν το εμπόριο της ΕΕ με το Καζακστάν, την Κιργιζία και την Αρμενία —τρία πρώην σοβιετικά κράτη που βρίσκονται σε οικονομική ένωση με τη Ρωσία— εκτινάχθηκαν σε πρωτοφανή επίπεδα.

«Η αναντιστοιχία στα αρχεία υποδηλώνει ότι η Ρωσία έχει παρακάμψει τις κυρώσεις από μεσάζοντες, πράκτορες ή προμηθευτές που βάζουν ψεύτικους προορισμούς στις τελωνειακές δηλώσεις της ΕΕ. Η τακτική αυτή βοήθησε τη Μόσχα να διατηρήσει την πρόσβαση σε κρίσιμα ευρωπαϊκά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων εξαρτημάτων αεροσκαφών, οπτικού εξοπλισμού και αεριοστροβίλων», σχολιάζουν οι FT.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για ορισμένες συγκεκριμένες κατηγορίες αγαθών, όπως αεριοστρόβιλοι, σίδερα συγκόλλησης και εξοπλισμός ραδιοφωνικής μετάδοσης, δεν έφτασε στον υποτιθέμενο προορισμό του σχεδόν κανένα από τα είδη.

«Αυτό το εμπόριο υπογραμμίζει την πολυπλοκότητα των προσπαθειών να κλείσει η πρόσβαση της Ρωσίας σε ευαίσθητα αγαθά, ακόμη και στην περίπτωση που τα εμπορεύματα είναι υπό καθεστώς συντονισμένων περιορισμών από τα κράτη της G7», συνεχίζουν οι FT, προσθέτοντας:

«Οι προσπάθειες της Δύσης να ενισχύσουν τις κυρώσεις έχουν επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό στα ”παραθυράκια” γύρω από τις επανεξαγωγές, όταν τα αγαθά φτάνουν στη Ρωσία μέσω τρίτης χώρας. Η ανάλυση των FT υποδηλώνει ότι οι εξαγωγές- ”φάντασμα”, όταν τα εμπορεύματα χάνονται κατά τη μεταφορά και δεν φτάνουν ποτέ στον προορισμό τους, αποτελεί επίσης ένα μεγάλο οικονομικό δεκανίκι για τη Ρωσία».

naftemporiki.gr