Skip to main content

Η ΕΚΤ μπορεί να χρειαστεί να αυξήσει τα επιτόκια πάνω από το αναμενόμενο

«Με βάση τα σημερινά δεδομένα, θα πρέπει να συνεχίσουμε να αυξάνουμε τα επιτόκια, περισσότερο από το αναμενόμενο», ανέφερε ο Διοικητής της Τράπεζας της Σλοβακίας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα μπορούσε να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια, πάνω από το αναμενόμενο  ποσοστό και τα μέλη του ΔΣ  θα είναι σε θέση να κρίνουν την αποτελεσματικότητα της νομισματικής σύσφιξης, πιθανώς από τον Σεπτέμβριο, δήλωσε ο Πέτερ Κάζιμιρ, Διοικητής της Τράπεζας της Σλοβακίας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ.

«Με βάση τα σημερινά δεδομένα, θα πρέπει να συνεχίσουμε να αυξάνουμε τα επιτόκια, περισσότερο από το αναμενόμενο», έγραψε σε ανάρτηση στο blog του, ο Διοικητής της Τράπεζας της Σλοβακίας.

«Η επιβράδυνση του ρυθμού των αυξήσεων στις 25 μονάδες βάσης, είναι ένα βήμα που θα μας επιτρέψει να αυξήσουμε σταδιακά τα επιτόκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, εάν είναι απαραίτητο και αν δικαιολογείται από τα δεδομένα», πρόσθεσε ο Κάζιμιρ.

Την περασμένη Πέμπτη, η ΕΚΤ αύξησε τα βασικά της επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, με τους περισσότερους αναλυτές να αναμένουν τουλάχιστον μία ακόμη, ισόποση αύξηση τον Ιούνιο. Οι απόψεις διίστανται  πάντως για τα επόμενα βήματα.

Ορισμένοι αξιωματούχοι της ΕΚΤ, ωστόσο, άφησαν να εννοηθεί ότι θα χρειαστούν αρκετές αυξήσεις επιτοκίων, λέγοντας ότι όταν τα επιτόκια φτάσουν στο κορύφωμά τους,θα πρέπει να παραμείνουν εκεί για κάποιο διάστημα.

Σύμφωνα με την ΕΚΤ, ο πληθωρισμός θα πέσει κάτω από το 3% έως το τέταρτο τρίμηνο και στη συνέχεια θα χρειαστούν άλλα δύο χρόνια για να επιστρέψει στον στόχο του 2%.

«Η εξέλιξη του υποκείμενου πληθωρισμού, η συνεχιζόμενη αύξηση των πιέσεων στους μισθούς και τα υψηλά περιθώρια κέρδους (των εταιρειών) απαιτούν επαγρύπνηση και επιβεβαιώνουν για άλλη μια φορά την ανάγκη να συνεχίσουμε την πορεία μας», σημείωσε ο Κάζιμιρ και πρόσθεσε: «Προβλέπουμε ότι θα είμαστε σε θέση να απαντήσουμε για την αποτελεσματικότητα των μέτρων μας, το νωρίτερο τον Σεπτέμβριο».

Διαβάστε ακόμα:

Τραπεζική κρίση: «Η ιστορία δεν έχει τελειώσει», προειδοποιεί το ΔΝΤ