Είσαι η νεότερη αυτοδημιούργητη δισεκατομμυριούχος στον πλανήτη χάρη σε μία «θαυματουργή» συσκευή που επιτρέπει σύνθετες εξετάσεις με λίγες μόνο σταγόνες αίματος. Και όλο αυτό που έχεις χτίσει, εξαπατώντας ασθενείς και επενδυτές για την ακρίβεια και την αποτελεσματικότητά του, καταρρέει ξαφνικά. Έχει μόλις ασκηθεί δίωξη εναντίον σου και κινδυνεύεις να μπεις φυλακή. Τι κάνεις; Πηγαίνεις στο Burning Man. Τουλάχιστον αυτό έκανε η Ελίζαμπεθ Χολμς, πρώην CEO της Theranos, σύμφωνα με τα όσα είπε στους New York Times περιμένοντας να εκτίσει την ποινή της, στην πρώτη συνέντευξή της από το 2016.
Το 2018, αφού ήρθε αντιμέτωπη με 11 κατηγορίες συνδεόμενες με το μεγάλο σκάνδαλο του αίματος, όπως είπε, πήγε με τον σύντροφό της, στο φεστιβάλ Burning Man στην έρημο της Νεβάδα, που είναι γνωστό για τις τεράστιες καθηλωτικές καλλιτεχνικές εγκαταστάσεις, την αισθητική Mad Max, καταλύματα με κόστος διαμονής έως και 100.000 δολαρίων και χρήση ναρκωτικών. Εκεί πήρε έναν πυρσό και έκαψε ένα ομοίωμα της αποτυχημένης επιχείρησής της. «Είχα ένα φοβερό συναίσθημα θλίψης και πένθους γιατί είχα δώσει τα πάντα σε αυτή την επιχείρηση- όλη μου τη ζωή- από τότε που ήμουν 18» δήλωσε στους NYT για την περίοδο εκείνη που διαλύθηκε η Theranos. H θλίψη αυτή δεν την εμπόδισε να ξεκινήσει αμέσως μετά την αποχώρησή της από το φεστιβάλ ένα ταξίδι 6 μηνών ανά τις ΗΠΑ με RV.
«Αν και ήταν μία περίοδος κρίσης, έχανα κάτι που ήταν η ζωή μου, το “παιδί” μου, από τη στιγμή που χάθηκε, ήμουν ελεύθερη» εξήγησε.
Η Χολμς καταδικάστηκε σε κάθειρξη 11 ετών, αλλά έχει ασκήσει έφεση και παραμένει εκτός φυλακής. Ο τότε σύντροφός της και συνέταιρος, Ράμες Σάνι Μπαλουάνι, βρίσκεται ήδη στη φυλακή όπου εκτίει ποινή 13 ετών.
Το χρονικό της απάτης
Η 38χρονη σήμερα Χολμς είχε πετύχει να προσελκύσει την προσοχή της Σίλικον Βάλει, της Wall Street, της ιατρικής κοινότητας και των μέσων ενημέρωσης με μία «επαναστατική συσκευή». Ήταν φοιτήτρια του Στάνφορντ, αλλά παράτησε τις σπουδές της για να ιδρύσει την Theranos. Παρά τις αρχικές δυσκολίες που συνάντησε, έχοντας την ικανότητα της πειθούς και υιοθετώντας τον κώδικα ντυσίματος του Τζομπς (εμφανιζόταν πολύ συχνά με μαύρο ζιβάγκο) κατάφερε να γοητεύσει τους επενδυτές. Έως τα τέλη του 2010 είχε ήδη αντλήσει κεφάλαια 92 εκατ. δολαρίων και ήταν γνωστό όνομα στους κύκλους της Σίλικον Βάλεϊ. Έως το 2014 εκείνη ήταν στα εξώφυλλα των Fortune, Forbes, Times και στη λίστα των επενδυτών και μελών του Δ.Σ. της Theranos συναντούσε κανείς ονόματα όπως Χένρι Κίσινγκερ, Ρούπερτ Μέρντοχ, Κάρλος Σλιμ, Λάρι Έλισον.
Η τεράστια φούσκα που είχε δημιουργήσει έσπασε με μία σειρά από ρεπορτάζ της Wall Street Journal το 2015 και ενώ η Theranos είχε ήδη αξία 9 δις. δολαρίων. Η αμερικανική εφημερίδα αποκάλυψε ότι στην πραγματικότητα η «θαυματουργή» συσκευή της Theranos δεν μπορούσε παρά ελάχιστες εξετάσεις αίματος να πραγματοποιήσει και αυτές όχι πάντα με επιτυχία. Για τις υπόλοιπες η εταιρεία χρησιμοποιούσε παραδοσιακά μηχανήματα, ορισμένα από τα οποία είχε τροποποιήσει ώστε να είναι «συμβατά» με τη δική της τεχνολογία. Τα ρεπορτάζ την έβαλαν στο στόχαστρο των αρχών και το 2018 ακολούθησε η ποινικη δίωξη για απάτη.