Δεκάδες χιλιάδες συγκεντρώθηκαν στο CHI Health Center στην Όμαχα της Νεμπράσκα για την ετήσια συνέλευση της Berskhire Hathaway, γνωστή και ως το Woodstock του Καπιταλισμού. Εκεί ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, ο 92χρονος Γουόρεν Μπάφετ και ο επί δεκαετίες στενός συνεργάτης του και αντιπρόεδρος, ο 99 χρονος Τσάρλι Μάνγκερ, απαντούν επί ώρες στις ερωτήσεις των μετόχων.
«Τι προσφέρει ευκαιρία για επενδύσεις που θα φέρουν κέρδος;» ήταν μία από τις πρώτες ερωτήσεις που δέχθηκαν. Και ο Μπάφετ δεν δίστασε να απαντήσει. «Αυτό που σας προσφέρει μία ευκαιρία είναι οι ανοησίες που κάνουν οι άλλοι». Μάλιστα είπε πως πολλοί μπαίνουν σε τομείς που δεν καταλαβαίνουν καθόλου και πρόσθεσε: «Θα ήθελα πολύ να έχω γεννηθεί στη σημερινή εποχή και να βγω εκεί έξω χωρίς πολλά λεφτά, για να βγάλω πολλά λεφτά».
Ερωτηθείς για τις επιπτώσεις των υψηλών επιτοκίων, ο «προφής της Όμαχα» είπε πως αυτές έχουν αρχίσει να γίνονται αισθητές στον χώρο των ακινήτων επαγγελματικής χρήσης. Η Berkshire Hathaway δεν ήταν ποτέ ιδιαίτερα ενεργή στο commercial real estate, αλλά «οι πιέσεις τόσο στις ΗΠΑ όσο και σε άλλα μέρη του κόσμου θα είναι αρκετά ισχυρές και ιδιαίτερα δυσάρεστες» είπε.
Εξήγησε δε πως «αρχίζουμε να βλέπουμε τις επιπτώσεις των ανθρώπων, που μπορούσαν να δανειστούν με 2,5% και ανακαλύπτουν ότι αυτό δεν λειτουργεί πια με την τόσο μεγάλη αύξηση των επιτοκίων».
Τι πιστεύει για την A.I.
Δεν θα μπορούσαν να λείπουν βεβαίως και οι ερωτήσεις για τα άλματα στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης (A.I.) και το τι αυτά σημαίνουν για το μέλλον της ανθρωπότητας. Ο Τσάρλι Μάνγκερ πήρε πρώτος τον λόγο εδώ, τονίζοντας πως «προσωπικά αντιμετωπίζω με μεγάλο σκεπτικισμό όλο αυτό το hype με την τεχνητή νοημοσύνη».
«Θα δούμε πολλά περισσότερα ρομπότ στον κόσμο, αλλά πιστεύω ότι η παλιάς καλή ανθρώπινη νοημοσύνη εξακολουθεί να λειτουργεί πολύ καλά» σχολίασε ο 99χρονος.
Με τη θέση αυτή συμφώνησε και ο Μπάφετ, ο οποίος σημείωσε: «Αν και πιστεύω ότι η A.I. θα αλλάξει τα πάντα στον κόσμο, δεν πιστεύω ότι μπορεί να αντικαταστήσει ποτέ την ανθρώπινη νοημοσύνη».
Ποιος ευθύνεται για την τραπεζική κρίση
Η κατάρρευση περιφερειακών τραπεζών στις ΗΠΑ ήταν αποτέλεσμα των σφαλμάτων των μεγαλοστελεχών τους, τόνισε ο Γουόρεν Μπάφετ. Είπε δε πως εάν οι αρχές άφηναν να χαθούν οι καταθέσεις, οι συνέπειες θα ήταν δραματικές.
Τι να κάνετε με τη διαθήκη σας
Μία από τις ερωτήσεις αφορούσε το πώς προετοιμάζουν οι γονείς τα παιδιά τους για να αναλάβουν την περιουσία τους. «Δεν θα υπέγραφα ποτέ μία διαθήκη πριν τη δείξω στα παιδιά μου και μου πουν τη γνώμη τους» ήταν η απάντησή του.