«Πώς μπορούμε να προστατεύσουμε τους εργαζόμενους, τους καταναλωτές και τις μελλοντικές γενιές σε περιόδους αβεβαιότητας;». Σε αυτό το ερώτημα κλήθηκαν να απαντήσουν στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Βρυξελλών (BEF) ο Επίτροπος Οικονομίας της Κομισιόν, Πάολο Τζεντιλόνι, η πρώτη αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης, Νάντια Καλβίνιο, η Λίινα Καρ της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων και ο Γκάμπριελ Ζούκμαν, Καθηγητής Οικονομικών Επιστημών, Σχολή Οικονομικών Επιστημών του Παρισιού και Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Μπέρκλεϋ, και Διευθυντής, Φορολογικό Παρατηρητήριο της ΕΕ.
Αναφορικά με την Πράσινη Συμφωνία, ο Επίτροπος Οικονομίας υπογράμμισε: «Δεν νομίζω πως είναι το Green Deal εκτός κάδρου. Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας είναι το μέλλον και σε γεωπολιτικό επίπεδο έχουμε έναν αγώνα δρόμου για την πράσινης τεχνολογίας. Θα ήταν λάθος να υπονομεύσουμε” τις προσπάθειες για βιωσιμότητα».
«Το κύριο μήνυμα είναι: χωρίς βιώσιμη ανάπτυξη θα είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις από κοινού», επεσήμανε ο Πάολο Τζεντιλόνι και συμπλήρωσε: «Ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός που θα χρηματοδοτεί την αναβάθμιση δεξιοτήτων θα ήταν ένα ενδιαφέρον θέμα προς συζήτηση τους επόμενους μήνες».
Ο Επίτροπος στάθηκε όμως και στους δημοσιονομικούς κανόνες για τις δημόσιες επενδύσεις: «αποτελούν βασικό ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί για την επανεξισορρόπηση της ευρωπαϊκής κοινωνικής δικαιοσύνης και της καλής ανταγωνιστικότητας».
Πάντως, ο κ. Τζεντιλόνι εξήρε τους μηχανισμούς της ΕΕ: «αποδείχθηκε ισχυρή και αποτελεσματική. Περιμέναμε κύμα χρεοκοπίας των τραπεζών και υψηλή ανεργία. Μια τέτοια κρίση δεν συνέβη».
Επέμεινε: «Χρειαζόμαστε δημοσιονομική υπευθυνότητα. Πρέπει να μειώσουμε το χρέος μας. Οι δημοσιονομικοί μας κανόνες πρέπει να αναθεωρηθούν, διότι το όριο του 3% του ελλείμματος προς το ΑΕΠ είναι καλό, αλλά το χρέος δεν έχει μειωθεί. Το NextGenerationEU δεν μπορεί να αναβληθεί, αλλά χρειαζόμαστε κοινά εργαλεία».
https://twitter.com/ecfin/status/1654058162276769793
«Θετικά αποτελέσματα από το NextGenerationEU και τον SURE»
Η Νάντια Καλβίνιο στάθηκε στο NextGenerationEU, το οποίο «μας παρείχε τη χρηματοδότηση για να μπορέσουμε να βάλουμε τα χρήματά μας εκεί που ακριβώς χρειαζόμαστε και να πραγματοποιήσουμε μεταρρυθμίσεις. Τα αποτελέσματα είναι ορατά. Τα δεδομένα που έχουμε από την οικονομία της Ισπανίας επιβεβαιώνουν ότι αυτός είναι ο σωστός δρόμος προς τα εμπρός».
«Χάρη στον μηχανισμό SURE και την αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων εργασίας μικρής διάρκειας, προστατεύσαμε τις θέσεις εργασίας και τη βάση για μια πολύ ισχυρή ανάκαμψη. Αυτό εξηγεί γιατί η οικονομία έχει τώρα έναν πολύ ισχυρό ρυθμό ανάπτυξης.», προσέθεσε.
Από την πλευρά της, η Λιίνα Καρ, επεσήμανε: «Όταν μιλάμε για βιώσιμη ανάπτυξη, θα πρέπει να μιλάμε για ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς, η οποία συμβάλλει στην εξάλειψη της φτώχειας. Μόνο τότε μπορούμε να προχωρήσουμε προς μια πιο βιώσιμη και ανταγωνιστική οικονομία».
Ο Γκάμπριελ Ζούκμαν επεσήμανε: «Πρέπει να έχουμε φιλόδοξους και δεσμευτικούς στόχους όσον αφορά τις δημόσιες δαπάνες ανά φοιτητή στα πανεπιστήμιά μας. Αυτό είναι που θα είναι κρίσιμο στο μέλλον για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της αγοράς εργασίας μας».
Διαβάστε ακόμη
Γκεοργκίεβα (ΔΝΤ): Όλοι φτωχότεροι σε έναν οικονομικά κατακερματισμένο κόσμο