Κάτω από τα 80 δολάρια ανά βαρέλι διαμορφώνεται η τιμή του πετρελαίου το πρωί της Δευτέρας, με δύο παράγοντες να επηρεάζουν κατά κύριο λόγο την πορεία της τιμής: η Fed και η Κίνα.
Ειδικότερα, το πρωί της Δευτέρας η τιμή του μπρεντ σημείωνε πτώση 1,5% και διαμορφωνόταν 79,12 δολάρια το βαρέλι, ενώ η τιμή για το αμερικανικό αργό σημείωνε πτώση 1,3%, φθάνοντας στα 75,82 δολάρια.
Το κλίμα που διαμορφώνεται στην αγορά επηρεάζεται από τις ανησυχίες για νέα αύξηση των επιτοκίων από τη Fed στη συνεδρίαση της Τετάρτης, σε συνδυασμό με την συρρίκνωση της κινεζικής βιομηχανίας τον Απρίλιο.
Πιο αναλυτικά, οι καταναλωτικές δαπάνες στις ΗΠΑ παρέμειναν σταθερές τον Μάρτιο, καθώς η αύξηση των δαπανών για υπηρεσίες αντισταθμίστηκε από τη μείωση των αγαθών, αλλά οι επίμονες υποκείμενες πληθωριστικές πιέσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν την Fed σε νέα αύξηση των επιτοκίων. Η Fed αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης αυτή την εβδομάδα.
Την ίδια ώρα, ο δείκτης υπευθύνων αγορών της Κίνας (PMI) μειώθηκε στο 49,2 από 51,9 τον Μάρτιο, υποχωρώντας κάτω από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση της δραστηριότητας σε μηνιαία βάση.
«Οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί εν μέσω ανάμεικτων οικονομικών σημάτων. Το μπρεντ παρακολουθεί ευρύτερες αγορές κατά τις πρόσφατες συνεδριάσεις, με μια σειρά οικονομικών δεδομένων να δημιουργεί μεγαλύτερη αβεβαιότητα σχετικά με τις προοπτικές», ανέφερε η ANZ Research σε σημείωμά της προς τους πελάτες της.
Σημειώνεται ότι από σήμερα ισχύουν οι περικοπές της παραγωγής πετρελαίου κατά περίπου 1,16 εκατ. βαρέλια ημερησίως που ανακοίνωσαν αιφνιδίως τον περασμένο μήνα μέλη του ΟΠΕΚ+. Ωστόσο, Fed και Κίνα θεωρούνται πιο καθοριστικοί παράγοντες σε αυτή τη φάση αντισταθμίζοντας τη μείωση της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ που ισχύει από σήμερα.