Πόσα κερδίζει ο άνδρας συνάδελφός μου για την ίδια δουλειά; Οι εργαζόμενες γυναίκες δεν παίρνουν πάντα απάντηση από τον εργοδότη τους, όταν θέτουν αυτό το ερώτημα.
Το 2020, οι γυναίκες στην ΕΕ κέρδιζαν κατά μέσο όρο 13% λιγότερα από τους άνδρες για την ίδια εργασία. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΕ, το λεγόμενο μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων έχει περιοριστεί ελάχιστα τα τελευταία χρόνια.
Τώρα όμως, η ΕΕ υποχρεώνει τις μεγαλύτερες εταιρείες με περισσότερους από 250 υπαλλήλους, να υποβάλλουν ετήσια έκθεση για τις μισθολογικές διαφορές ανδρών-γυναικών.Μετά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι χώρες μέλη της ΕΕ συμφώνησαν σε αυστηρότερους κανόνες για μεγαλύτερη διαφάνεια στους μισθούς. Ο νέος κανονισμός στοχεύει να διευκολύνει τη σύγκριση των μισθών και να αποκαλύψει τυχόν μισθολογικές διαφορές.
Οι ρήτρες εμπιστευτικότητας σχετικά με τον μισθό θα πρέπει επίσης να απαγορευθούν στο μέλλον. Σύμφωνα με τον νέο κανονισμό της ΕΕ, προβλέπεται επίσης υποχρεωτική έρευνα από κοινού με εκπροσώπους των εργαζομένων εάν διαπιστωθεί ,αν υπάρχει διαφορά μισθού 5% και άνω μεταξύ των φύλων ,σε μια εταιρεία.
Επηρεάζονται και οι μικρότερες εταιρείες
Για τις μικρότερες εταιρείες με κάτω από 100 εργαζόμενους, θα ισχύουν ωστόσο, λιγότερο αυστηροί κανόνες: Πρέπει να παρουσιάζουν αυτές τις πληροφορίες λιγότερο συχνά, κάθε 4-8 χρόνια. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι εταιρείες με λιγότερους από 100 υπαλλήλους πρέπει να παρέχουν τις σχετικές πληροφορίες εάν το ζητήσουν οι εργαζόμενοι.
Όταν οι εργοδότες δεν τηρούν τις υποχρεώσεις ίσων αμοιβών, οι εργαζόμενες γυναίκες οι θα έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν αποζημίωση.