Στη σύνοδος κορυφής τους στην Ιαπωνία τον επόμενο μήνα, οι ηγέτες της Ομάδας των Επτά αναμένεται να συζητήσουν την απάντηση στον οικονομικό εκφοβισμό από την Κίνα. Οι ΗΠΑ και οι εταίροι τους έχουν καλό λόγο να αμυνθούν. Αλλά οποιαδήποτε συλλογική δράση θα πρέπει να επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση των κινεζικών τακτικών πίεσης και όχι στην αναπαραγωγή τους, εκτιμά το Bloomberg που προτείνει «έξυπνους» τρόπους ώστε να πάρει η Κίνα το «μήνυμα»
Από τότε που σταμάτησε προσωρινά τις αποστολές ορυκτών σπάνιων γαιών στην Ιαπωνία το 2010, η Κίνα έχει τελικά έχει μπλοκάρει το εμπόριο για τα πάντα, από το αυστραλιανό κρασί μέχρι τους ανανάδες της Ταϊβάν, έχει μποϊκοτάρει εμπορικά σήματα, έχει αποτρέψει τον τουρισμό και έχει απειλήσει διάφορες χώρες, εταιρείες και βιομηχανικές ενώσεις τουλάχιστον 123 φορές, σύμφωνα με μια μελέτη.
Ο στόχος είναι να ασκηθεί πίεση στους αντιπάλους να αποκηρύξουν την κριτική προς την Κίνα, να ανατρέψουν τις αντι-κινεζικές πολιτικές και να “σεβαστούν” τα υποτιθέμενα συμφέροντα του Πεκίνου σε θέματα όπως το Θιβέτ και η Ταϊβάν. Οι εκστρατείες αυτές είναι συχνά σκόπιμα αδιαφανείς, μεταμφιεσμένες σε “αυθόρμητες” εκρήξεις δημόσιας οργής ή μυστηριώδεις τελωνειακές καθυστερήσεις.
Το κόστος των «κυρώσεων» ήταν συχνά επώδυνο.
Θα αναγκαστούν να «προσκυνήσουν»
Καθώς η εξάρτησή τους από την κινεζική αγορά αυξάνεται, οι μικρότερες χώρες και οι μεμονωμένες εταιρείες δεν μπορούν να αντέξουν τέτοιες απώλειες. Πολλές θα επιλέξουν αντ’ αυτού να «προσκυνήσουν» το Πεκίνο.
Σε απάντηση σε αυτές τις εκστρατείες πίεσης, η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει να υιοθετήσει ένα νέο “μέσο κατά του εξαναγκασμού” που θα της δίνει την εξουσία να επιβάλλει δασμούς και άλλα τιμωρητικά μέτρα εάν η οικονομία οποιουδήποτε κράτους μέλους στοχοποιηθεί από την Κίνα. Το Κογκρέσο εξετάζει το ενδεχόμενο να παραχωρήσει στον πρόεδρο των ΗΠΑ παρόμοια εξουσία. Ο πρώην Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν και άλλοι, έχουν ζητήσει δέσμευση των ανεπτυγμένων κρατών να αντιδράσουν ενωμένα.
«Να σκεφτούν προσεκτικά»
Η G-7 θα πρέπει να σκεφτεί προσεκτικά προτού ακολουθήσει αυτό τον δρόμο. Ενώ η απειλή είναι πραγματική, τα στοχοποιημένα κράτη έχουν σε μεγάλο βαθμό καταφέρει να βρουν νέες πηγές εφοδιασμού ή νέους πελάτες χωρίς να χρειαστεί να κάνουν ουσιαστικές παραχωρήσεις.
Οι τιμωρητικοί δασμοί θα αυξήσουν το κόστος για τους εγχώριους καταναλωτές και τις εταιρείες και θα είναι πιθανότατα υψηλότεροι για ορισμένες χώρες από ό,τι για άλλες, καθιστώντας δυσκολότερη την επίτευξη συναίνεσης μεταξύ των συμμάχων.
Και τα δύο δεδομένα θα μείωναν την αξιοπιστία του αποτρεπτικού μέτρου.
Τέτοια μέτρα θα πρέπει να επιφυλάσσονται μόνο για τις πιο σοβαρές περιπτώσεις και να επιβάλλονται μόνο εάν οι προσπάθειες διαπραγμάτευσης αποτύχουν.
Οι…άλλες απαντήσεις
Αντ’ αυτού, τα πλούσια έθνη θα μπορούσαν να επικεντρωθούν πιο αποτελεσματικά στη μείωση των επιπτώσεων του κινεζικού εξαναγκασμού. Αυτό σημαίνει μείωση της εξάρτησής τους από την Κίνα για κρίσιμα αγαθά – μια διαδικασία που έχει ήδη αρχίσει.
Όπου είναι πολύ δύσκολο ή πολύ δαπανηρό να μετατοπιστούν οι αλυσίδες εφοδιασμού, οι κυβερνήσεις μπορούν να δημιουργήσουν αποθέματα έκτακτης ανάγκης. Οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους εταίρους τους, ανοίγοντας περαιτέρω τις αγορές τους.
Τα σπασμωδικά αντίποινα ενέχουν τον κίνδυνο να παραβιάσουν τους κανόνες του ΠΟΕ και να εκθέσουν τα μέλη της G-7 σε καταγγελίες για υποκρισία. Αν και αυτό μπορεί να μην ενοχλεί τους ηγέτες των ΗΠΑ, θα πρέπει να κατανοήσουν ότι θα έχουν ευκολότερους τρόπους να πείσουν τα άλλα έθνη να συσπειρωθούν πίσω από μια κοινή προσπάθεια, αν αυτή αποσκοπεί στη διατήρηση του βασισμένου σε κανόνες συστήματος του παγκόσμιου εμπορίου.
«Για να καταπολεμήσετε τον εκφοβισμό, δεν χρειάζεται να γίνετε ο ίδιος νταής» καταλήγει το Bloomberg, λέγοντας ουσιαστικά όχι στη δαιμονοποίηση της Κίνας.
nafemporiki.gr