Η Γερμανία, η Πολωνία και μερικές ακόμη χώρες της ΕΕ πιέζουν για την επιβολή κυρώσεων στη ρωσική πυρηνική ενέργεια, καθώς προσπαθούν να βρουν νέους τρόπους για να πλήξουν τα έσοδα του Κρεμλίνου εν μέσω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Τα 27 κράτη-μέλη έχουν επιβάλει κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο, στον άνθρακα και έχουν μειώσει σημαντικά τις αγορές φυσικού αερίου από τη Μόσχα στον απόηχο του πολέμου στην Ουκρανία. Ωστόσο, μερικά κράτη θεωρούν ότι έχει έρθει η ώρα να κάνουν περισσότερα.
«Σε ολόκληρη την ΕΕ, πρέπει να συνεχίσουμε να ανεξαρτητοποιούμαστε από τη Ρωσία», δήλωσε ο Ρόμπερτ Χάμπεκ, ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας. «Ο πυρηνικός τομέας εξακολουθεί να εκκρεμεί. Δεν δικαιολογείται το γεγονός ότι ο τομέας αυτός εξακολουθεί να τυγχάνει προνομιακής μεταχείρισης. Η πυρηνική τεχνολογία είναι ένας εξαιρετικά ευαίσθητος τομέας και η Ρωσία δεν μπορεί πλέον να θεωρείται αξιόπιστος εταίρος σε αυτόν», πρόσθεσε.
Σε έγγραφο που επικαλείται το CNBC, η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής ζήτησαν επίσης κυρώσεις για τις δραστηριότητες στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας, καθώς και απαγορεύσεις στις εισαγωγές διαμαντιών από τη Ρωσία, στην παροχή υπηρεσιών τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνιών σε ρωσικές κρατικές επιχειρήσεις και στις εισαγωγές πετρελαίου μέσω του αγωγού Druzhba. Τα κράτη αυτά προσπαθούν να εντείνουν την πίεση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή – τον εκτελεστικό βραχίονα της ΕΕ, ο οποίος συντάσσει προτάσεις κυρώσεων προς έγκριση από τις διάφορες κυβερνήσεις της ΕΕ.
«Μεταξύ Μαρτίου και Δεκεμβρίου 2022, η Ρωσία εξήγαγε λίγο περισσότερο από 1 δισεκατομμύριο δολάρια υλικών και τεχνολογίας που σχετίζονται με τον τομέα της πυρηνικής ενέργειας», ανέφερε το Royal United Services Institute, σε έκθεσή του τον Φεβρουάριο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat το 2021 – το έτος πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία – η Μόσχα ήταν ο τρίτος μεγαλύτερος προμηθευτής ουρανίου στην ΕΕ.
Ουκρανοί αξιωματούχοι, καθώς και περιβαλλοντικές ομάδες, έχουν επικρίνει στο παρελθόν τον τρόπο με τον οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει μέχρι στιγμής περιορίσει τα έσοδα του Κρεμλίνου από τα πυρηνικά.
Η ΕΕ έχει επιβάλει 10 πακέτα κυρώσεων στη Ρωσία στους 14 μήνες από την εισβολή στην Ουκρανία και ετοιμάζεται ένας νέος γύρος μέτρων.
naftemporiki.gr