Η Παγκόσμια Τράπεζα θα πιέσει για την επίλυση των αυξανόμενων προβλημάτων χρέους των φτωχών χωρών και μαζί με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση ορισμένων από τα μεγαλύτερα ζητήματα αναδιάρθρωσης στις εαρινές συνεδριάσεις αυτής της εβδομάδας.
Οι ιδέες θα παρουσιαστούν στο Global Sovereign Debt Roundtable, μια συνάντηση υπό την ηγεσία των θεσμών του Bretton Woods και της προεδρίας της G20 της Ινδίας στην Ουάσιγκτον, δήλωσε ο Πρόεδρος Ντέιβιντ Μάλπας σε μια ανάρτηση στο blog την Κυριακή.
Μια πρόταση είναι να μοιραστεί η κοινή ανάλυση βιωσιμότητας χρέους Παγκόσμιας Τράπεζας-ΔΝΤ για τα έθνη με όλους τους πιστωτές που συμμετέχουν σε συζητήσεις ταυτόχρονα, με αυξημένη διαφάνεια και ανταλλαγή πληροφοριών που βοηθούν στον υπολογισμό του μεγέθους των αναγκών ελάφρυνσης του χρέους.
Η Κίνα, ο μεγαλύτερος δημόσιος πιστωτής των αναπτυσσόμενων χωρών, έχει εγείρει ερωτήματα σχετικά με τις υποθέσεις των θεσμών, επιβραδύνοντας τη διαδικασία.
«Με την κρίση χρέους να διευρύνεται, πρέπει να προσεγγίσουμε τις συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας με αποφασιστικότητα», δήλωσε ο Μάλπας. «Τώρα είναι η ώρα για όλα τα μέρη να μετατρέψουν τα λόγια σε πράξεις».
Επίσης, η αναδιάρθρωση θα επιταχυνθεί και θα ενισχυθεί με τη δημιουργία σαφών χρονοδιαγραμμάτων, συμπεριλαμβανομένου του σχηματισμού επιτροπών πιστωτών, της παροχής εγγυήσεων χρηματοδότησης και της υπογραφής των πραγματικών συμφωνιών αναδιάρθρωσης. Η αναστολή των πληρωμών εξυπηρέτησης του χρέους στην αρχή της διαδικασίας θα έδινε επίσης κίνητρα για την επίτευξη συμφωνίας και θα προστατεύσει την ικανότητα αποπληρωμής του χρέους.
Οι θεσμοί έχουν αντισταθεί στο αίτημα, μαζί με πολλά ανεπτυγμένα έθνη, με πιο ηχηρές τις ΗΠΑ.