Η 18η Απριλίου είναι η ημερομηνία κατά την οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση θα κάνει ένα μεγάλο βήμα για να ενισχύσει τη βιομηχανία των ημιαγωγών και να αποδεσμευτεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ασία: Πρόκειται για την Chips Act, ένα σχέδιο 43 δισεκατομμυρίων ευρώ για επενδύσεις στην παραγωγή ημιαγωγών ως το 2030.
Σήμερα, το μερίδιο της Ευρώπης στην παγκόσμια αγορά ημιαγωγών αξίας 440 δισ. ευρώ είναι μόλις10%, με αποτέλεσμα η ΕΕ να βασίζεται αυτή τη στιγμή σε ημιαγωγούς που κατασκευάζονται στο εξωτερικό. Από τώρα και έως το τέλος της δεκαετίας, η ζήτηση σε ημιαγωγούς αναμένεται να διπλασιαστεί και ο κλάδος θα αξίζει πάνω ένα τρισεκατομμύριο δολάρια.
Δύο ημέρες μετά το Ορθόδοξο Πάσχα, θα συναντηθούν στο Στρασβούργο οι εκπρόσωποι των 27 χωρών μελών της ΕΕ και του Κοινοβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να διαπραγματευτούν τις τελευταίες λεπτομέρειες και να καταλήξουν σε μια πρώτη, ιστορική, συμφωνία.
Οι στόχοι της Chips Act είναι ουσιαστικά τρεις:
– Να εξασφαλιστεί η ανάπτυξη μεγάλης κλίμακας ικανοτήτων και καινοτομίας στην ΕΕ.
– Να διασφαλιστεί ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ανταποκρίνεται γρήγορα και αποτελεσματικά σε περίπτωση κρίσης εφοδιασμού.
– Να επιτευχθεί ότι η Ευρώπη θα γίνει αυτόνομη στους ημιαγωγούς και να καλύπτει ανάγκες που θα προκύπτουν στο μέλλον για μικροεπεξεργαστές.
Τα τελευταία ζητήματα που πρέπει να διευθετηθούν αφορούν τη χρηματοδότηση. Υπήρχε έλλειμμα 400 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά προφανώς η Επιτροπή θα καταφέρει να βρει τα απαραίτητα κεφάλαια.
Υπήρχαν επίσης διαφορές σχετικά με το που να επενδυθούν αυτά τα χρήματα: Η Κομισιόν έχει προτείνει μόνο πιο σύγχρονα εργοστάσια, ενώ τα κράτη μέλη θέλουν η χρηματοδότηση να αφορά και σε κέντρα έρευνας και σχεδιασμού. Η ενίσχυση ολόκληρης της αλυσίδας, στην πραγματικότητα, μπορεί να συμβάλει στην επίτευξη του στόχου να διπλασιαστεί η ευρωπαϊκή παραγωγή ημιαγωγών, ξεπερνώντας το 20%. Ένα ποσοστό το οποίο φαίνεται απαραίτητο, δεδομένου του πόσο σημαντικοί είναι οι ημιαγωγοί στην καθημερινή ζωή.
Πρωταρχικό ρόλο στην οικοδόμηση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας μικροτσίπ αναμένεται πάντως να παίξει η Intel. Η μεγάλη αρχική επένδυση των 33 δισ. ευρώ θα ξεκινήσει από τη Γερμανία, αλλά θα επεκταθεί στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης. Η ιδέα είναι να κατασκευαστεί μια υπερσύγχρονη εγκατάσταση ημιαγωγών στη Γερμανία, να δημιουργηθεί ένα νέο κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης στη Γαλλία και να επεκταθεί η παραγωγή στην Ιρλανδία, την Ιταλία, την Πολωνία και την Ισπανία.