Skip to main content

ΕΕ: Νέα εμπόδια από το Βερολίνο για τους δημοσιονομικούς κανόνες

Alexandros Michailidis / SOOC

Ποιες εξαιρέσεις αποδέχεται

Η γερμανική κυβέρνηση θέλει να εισαγάγει διασφαλίσεις για τη μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές δαπάνες για να διασφαλίσει «μια ρεαλιστική, έγκαιρη και επαρκή σταδιακή μείωση των δεικτών χρέους και ελλείμματος », αποκαλύπτει έγγραφο που έστειλε το Βερολίνο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Τετάρτη, το οποίο είδε το Politico.

Το Βερολίνο φοβάται ότι η προτεινόμενη μεταρρύθμιση της Επιτροπής, που επικεντρώνεται σε συγκεκριμένες οδούς μείωσης του χρέους για κάθε χώρα, θα άφηνε πάρα πολλά περιθώρια στις διμερείς συναλλαγές μεταξύ Βρυξελλών και των κρατών-μελών. Η Επιτροπή προσπάθησε να απαντήσει στους φόβους του Βερολίνου με κυμαινόμενες επιλογές την περασμένη εβδομάδα, όπως αναφέραμε, αλλά το Βερολίνο έχει τις δικές του ιδέες.

Το Βερολίνο θέλει να εισαγάγει μια «κοινή διασφάλιση» σύμφωνα με την οποία οι χώρες με αναλογίες χρέους προς ΑΕΠ πάνω από 60% θα πρέπει να το μειώσουν κατά «τουλάχιστον» 1 ποσοστιαία μονάδα ετησίως για εκείνα με υψηλά επίπεδα χρέους και κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες για όσους έχουν «μεσαία» επίπεδα χρέους.

Η Γερμανία ζητά επίσης ένα «κοινό ποσοτικό σημείο αναφοράς» για να διασφαλίσει ότι οι δαπάνες δεν ξεπερνούν την ανάπτυξη, όπου η διαφορά μεταξύ της δυνητικής ανάπτυξης μιας χώρας και των καθαρών πρωτογενών δαπανών θα μπορούσε να είναι τουλάχιστον 1%. Έτσι, για παράδειγμα, εάν η παραγωγή μιας χώρας αναμένεται να είναι 1,5% σε ένα δεδομένο έτος, θα μπορούσε να δαπανήσει μόνο έως και 0,5% του ΑΕΠ.

Το Βερολίνο είναι έτοιμο να αποδεχθεί ότι εξαιρούνται «πρόσθετα προγράμματα της ΕΕ», όπως οι επενδύσεις στο πλαίσιο του ταμείου ανάκαμψης της ΕΕ μετά την πανδημία, υπό την προϋπόθεση ότι τηρείται η διασφάλιση μείωσης του χρέους.

Η Επιτροπή είχε ως στόχο να παρουσιάσει νομικές προτάσεις στα τέλη Απριλίου. Αλλά τώρα πρέπει να αποφασίσει αν θα δεχτεί τις προτάσεις της Γερμανίας ή θα προχωρήσει με τις δικές της ιδέες και θα κινδυνεύσει με αδιέξοδο στο Συμβούλιο.

naftemporiki.gr