Skip to main content

Φίλιπ Λέιν (ΕΚΤ): Οι τιμές των τροφίμων θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν

REUTERS/Yiannis Kourtoglou

«Δεν νομίζω ότι έχουμε φτάσει ακόμα στην κορυφή του πληθωρισμού των τροφίμων»

Ο βασικός πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ μειώθηκε τον Μάρτιο λόγω των χαμηλών τιμών της ενέργειας, αλλά για τα τρόφιμα, «οι πληθωριστικές πιέσεις είναι πιθανό να είναι πιο έντονες και ανοδικές», προειδοποίησε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν, σε ομιλία του στην Λευκωσία

«Δεν νομίζω ότι έχουμε φτάσει ακόμα στην κορυφή του πληθωρισμού των τροφίμων» τόνισε ο Φίλιπ Λέιν μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Κύπρου στη Λευκωσία.

Ο κ. Λέιν, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο με πρόσκληση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου.

Ο Φίλιπ Λέιν σημείωσε ότι  ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ μειώθηκε σημαντικά τον Μάρτιο στο 6,9% από 8,5% τον Φεβρουάριο, ως αποτέλεσμα της μείωσης των τιμών της ενέργειας. Για τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό, ωστόσο, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν τον τελευταίο χρόνο κατά 15,7% τον Μάρτιο, και κατά 15,4% από τον Φεβρουάριο.

Ο Φίλιπ Λέιν επανέλαβε ότι η ΕΚΤ έχει στόχο την μείωση του  πληθωρισμού στο 2%.