Οι δυτικές εταιρείες που προσπαθούν να εγκαταλείψουν τη ρωσική αγορά θα υποχρεωθούν να καταβάλλουν «εισφορά» στον προϋπολογισμό της Ρωσίας. Επιπλέον, η ίδια η διαδικασία έγκρισης απαιτεί πολύ χρόνο.
Ο «φόρος εξόδου» κυμαίνεται μεταξύ 5%-10% της αξίας της επιχείρησης.
Ειδικότερα, εάν τα περιουσιακά στοιχεία πωληθούν με έκπτωση μεγαλύτερη από το 90% της αγοραίας αξίας τους που αναφέρεται στην έκθεση αποτίμησης περιουσιακών στοιχείων, οι επιχειρηματίες από “μη φιλικές” χώρες θα υποχρεωθούν να συνεισφέρουν οικειοθελώς τουλάχιστον το 10% της αγοραίας αξίας από αυτά τα περιουσιακά στοιχεία στον ρωσικό προϋπολογισμό. Εάν πουλήσουν χωρίς έκπτωση, η εθελοντική συνεισφορά θα είναι τουλάχιστον το 5% της αγοραίας αξίας των περιουσιακών στοιχείων.
«Συνταγή» που πετυχαίνει
Οι νέοι κανόνες εξόδου θεωρούνται ως ένα επιπλέον αποτρεπτικό μέσο για να εμποδίσουν τις εταιρείες από “μη φιλικές” χώρες που θέλουν να εγκαταλείψουν τη ρωσική αγορά. Και λίγοι έχουν πράγματι αποχωρήσει πλήρως. Μετά την εισβολή στην Ουκρανία πάνω από 1.000 εταιρείες ανακοίνωσαν ότι αναστέλλουν τις δραστηριότητές τους, σύμφωνα με έκθεση του Yale . Ωστόσο, ένα χρόνο μετά, όπως ανέφερε η bne IntelliNews, λιγότερο από το 9% αυτών των εταιρειών έχουν υλοποιήσει την αποχώρησή τους. Ο κύκλος εργασιών αυτών των εταιρειών αντιστοιχεί συνολικά στο 40% του ρωσικού ΑΕΠ, σύμφωνα με το Yale.
Οι εταιρείες που έχουν ήδη εγκαταλείψει την χώρα έπρεπε να επιλέξουν μεταξύ της λεγόμενης εθελοντικής συνεισφοράς ή του παγώματος της είσπραξης εσόδων από πωλήσεις για αρκετά χρόνια. Τώρα όμως κάθε συναλλαγή που θα συνδέεται με την έξοδο από τη ρωσική αγορά πρέπει να εγκρίνεται από ειδική κυβερνητική επιτροπή.
Η επιτροπή συνεδριάζει τρεις φορές το μήνα και δεν εξετάζει περισσότερες από επτά αιτήσεις την φορά. Την ίδια στιγμή, υπάρχουν περίπου δύο χιλιάδες εταιρείες που περιμένουν στην ουρά.
naftemporiki.gr