Skip to main content

Credit Suisse: Οι ομολογιούχοι AT1 ανακαλύπτουν ότι η ζωή είναι άδικη

REUTERS/Eduardo Munoz

H μεγαλύτερη μέχρι σήμερα, απώλεια για την ευρωπαϊκή αγορά χρηματοδότησης AT1, ύψους 275 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Στον πραγματικό κόσμο, η δυναμική των συναλλαγών έχει μεγαλύτερη σημασία, από το τι γράφουν τα…εγχειρίδια. Κάπως έτσι οι κάτοχοι ομολόγων AT1 της Credit Suisse Group  είναι έξαλλοι.

Η συμφωνία της εξαγοράς της τράπεζας από την UBS Group, ως γνωστόν, θα προκαλέσει την πλήρη απομείωση των ομολόγων υψηλού κινδύνου, Additional Tier 1 (ΑΤ1), αξίας 16 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (17,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων).

Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί, τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα, απώλεια για την ευρωπαϊκή αγορά χρηματοδότησης AT1, ύψους 275 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Από την άλλη ωστόσο, οι κάτοχοι μετοχών της τράπεζας θα πάρουν κάτι πίσω – 3 δισεκατομμύρια φράγκα.

Ο «κανόνας» που σπάει

Η επίμαχη ρύθμιση είναι αμφιλεγόμενη, καθώς παραβιάζει την τυπική σειρά ιεράρχησης των εταιρικών οικονομικών αναφέρει το Bloomberg. Σε ένα τυπικό σενάριο χρεοκοπίας, οι μέτοχοι είναι οι πρώτοι που δέχονται πλήγμα, πριν τα ομόλογα AT1 υποστούν απώλειες.

Με βάση αυτό το σενάριο, η κατάσταση έγινε ακόμα χειρότερη καθώς ορισμένοι έσπευσαν να αγοράσουν AT1,  κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ελπίζοντας σε μια ευνοϊκή εξαγορά και κάποια γρήγορα κέρδη.

Ο διευθύνων σύμβουλος της UBS Ralph Hamers, ερωτηθείς για την «εξόντωσή» τους, απάντησε ότι ήταν μια απόφαση που έλαβε η ελβετική Εποπτική Αρχή Χρηματοπιστωτικών Αγορών και όχι η τράπεζά του.

Τα ομόλογα AT1 ωστόσο έχουν σχεδιαστεί ως μέσα υψηλής απόδοσης, με ενσωματωμένη μια «χειροβομβίδα». Χρησιμεύουν για την απορρόφηση των κραδασμών όταν οι τράπεζες αρχίζουν να χρεοκοπούν. Ως εκ τούτου, οι κάτοχοί τους, θεωρητικά έχουν συμφωνήσει στο ενδεχόμενο να χαθούν σε περίπτωση οποιουδήποτε «περιστατικού βιωσιμότητας».

Ο θάνατος της Credit Suisse γέννησε ένα νέο είδος κρίσης – Πού θα οδηγήσει

«Καραμέλα» στους μετόχους

Το τι θα γίνει με τα ίδια κεφάλαια της τράπεζας, από την άλλη πλευρά, δεν είναι τόσο ξεκάθαρο. Η συμφωνία εξαγοράς προωθήθηκε με ταχείς ρυθμούς χωρίς την ευλογία των μετόχων και από τις δύο πλευρές. Οι ρυθμιστικές αρχές απλώς να έδωσαν στους ιδιοκτήτες μετοχών της Credit Suisse μια «καραμέλα» ώστε να μην προσφύγουν στα δικαστήρια.

Ακόμη και στην τρέχουσα τιμή, η Saudi National Bank, κορυφαίος επενδυτής, θα χάσει 1,1 δισεκατομμύρια φράγκα σε λιγότερο από 15 εβδομάδες από τη στιγμή που ολοκληρώθηκε η αγορά του μεριδίου της.

naftemporiki.gr