«Οι αγορές θα κινηθούν με βάση την αρχή “ένοχος μέχρι αποδείξεως του εναντίου”». Αυτό τονίζει ο Graham Secker, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής ευρωπαϊκών μετοχών της Morgan Stanley στο Λονδίνο, μετά την κατάρρευση των τριών αμερικανικών τραπεζών και την προσπάθεια αποτροπής μιας τέταρτης, με 11 μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρυμάτων να στηρίζουν με 30 δισεκατομμύρια δολάρια στην First Republic Bank.
Ο ίδιος ανησυχεί για τον αντίκτυπο της αύξησης επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες σε συνδυασμό με τις τελευταίες εξελίξεις.
Είναι γεγονός, πως τους δύο πρώτους μήνες του έτους η αμερικανική οικονομία φαινόταν να απορροφά το κύμα αύξησης των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ χωρίς κανένα πρόβλημα.
Μετά τα γεγονότα των δύο τελευταίων εβδομάδων, η αντίληψη αυτή μπορεί να μπει στο αρχείο. «Κάθε κύκλος αύξησης των επιτοκίων τα τελευταία 70 χρόνια έχει καταλήξει σε ύφεση (περίπου 80% των περιπτώσεων) ή σε οικονομική κρίση (το 1984 και το 1994)», λέει ο Secker
«Δεν θα είναι διαφορετικά αυτήν την φορά»
«Πριν από μία εβδομάδα ήταν δυνατόν να υποστηρίξει κανείς ότι αυτή η παρατήρηση ήταν θεωρητική, τώρα γνωρίζουμε ότι δεν πρόκειται να είναι διαφορετικά αυτή τη φορά», πρόσθεσε.
Ο Secker τόνισε ότι οι χρηματοπιστωτικές κρίσεις δεν οδηγούν πάντα σε υφέσεις, όπως αποδείχθηκε το 1984, το 1987, το 1994 και το 1998. «Ωστόσο, σε αυτό το στάδιο πιστεύουμε ότι οι αγορές θα κινηθούν με βάση την αρχή “ένοχος μέχρι αποδείξεως του εναντίου” με έμφαση στην προοπτική ουσιαστικής σύσφιξης των κεφαλαίων και των προτύπων για δανεισμό και στη βαθιά ανεστραμμένη καμπύλη της απόδοσης των ομολόγων κατά το ξέσπασμα των πρόσφατων εξελίξεων»
Οι ισχυρές επιδόσεις των ευρωπαϊκών μετοχών από την έναρξη του έτους έως και πριν δύο εβδομάδες περίπου οφείλονταν στον χρηματοπιστιωτικό κλάδο και στις εταιρείες κυκλικής οικονομίες. Αλλά τώρα, σημειώνει ο Secker, «είμαστε βέβαιοι ότι οι οικονομικές προοπτικές έχουν επιδεινωθεί και ότι το παράθυρο για θετικά μακροοικονομικά στοιχεία κλείνει».
ΕΚΤ: Νέα αύξηση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, παρά την αναταραχή στις τράπεζες