Ξένα ιδρύματα διαχείρισης επενδύσεων επεκτείνουν ταχύτατα την παρουσία τους στην κινεζική αγορά. Από τις αρχές του έτους, ο αριθμός των δημόσιων ιδρυμάτων που ελέγχονται πλήρως από το εξωτερικό αυξήθηκε σε επτά, με τον αριθμό των ειδικών ξένων επενδυτών επίσης να μεγαλώνει.
Έξι ακόμα ιδρύματα πρόκειται να λάβουν τις απαραίτητες εγκρίσεις φέτος. Ταυτόχρονα, πολλά είναι τα ξένα ιδρύματα που εκφράζουν την αισιοδοξία τους για τις μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επενδυτικές δυνατότητες της κινεζικής αγοράς.
Παρά το πολυτάραχο διεθνές περιβάλλον και την υποτονική παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη, η Κίνα συνεχίζει να κερδίζει την προτίμηση των ξένων επενδυτών χάρη στη σταθερή οικονομική της ανάπτυξη, τις τεράστιες δυνατότητες της αγοράς της και το άνοιγμα υψηλού επιπέδου, ασκώντας μια ισχυρή «μαγνητική έλξη».
Η εμπιστοσύνη προς την Κίνα πηγάζει από την ταχεία οικονομική της ανάκαμψη. Από τις αρχές του έτους, σειρά οικονομικών δεδομένων και σχετικών παραγόντων μαρτυρούν τη θετική πορεία και άνθηση της κινεζικής οικονομίας. Τον Ιανουάριο ο δείκτης νέων παραγγελιών στη μεταποίηση έφτασε στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων δεκαοκτώ μηνών.
Καθώς πέφτει η νύχτα, οι εργασίες συνεχίζονται στο εργοτάξιο του νέου σιδηροδρομικού σταθμού στο δυτικό τμήμα της πόλης Χεφέι με στόχο την ολοκλήρωση της οροφής- Φωτογραφία: Τσανγκ Μιν
Κατά τη διάρκεια των διακοπών της Γιορτής της Άνοιξης, η κατανάλωση στην εστίαση, τον τουρισμό, τους κινηματογράφους και άλλες μη διαδικτυακές υπηρεσίες ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Η συναλλαγματική ισοτιμία του γιουάν αυξήθηκε σταθερά κερδίζοντας το προβάδισμα έναντι των άλλων νομισμάτων του καλαθιού.
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Bank of America τον Φεβρουάριο για τους παγκόσμιους διαχειριστές κεφαλαίων, η αγορά κινεζικών μετοχών έχει καταστεί πιο δημοφιλής σε σύγκριση με αυτή των Ηνωμένων Πολιτειών.
Η εμπιστοσύνη προς την Κίνα πηγάζει επίσης από την τεράστια καταναλωτική δύναμη της αγοράς της. Με την οικονομία της χώρας να ξεπερνά τα 120 τρισ. γιουάν, με τους 1,4 δισ. καταναλωτές και την ταχύτερα αναπτυσσόμενη ομάδα μεσαίου εισοδήματος στον κόσμο, καθώς και χάρη στη βελτιωμένη καταναλωτική δομή και τις συνθήκες παραγωγής καινοτομίας, η Κίνα έχει όντως καταστεί μια παγκόσμια αγορά.
Τέλος, η εμπιστοσύνη προς την Κίνα γεννάται μέσα από τις τεράστιες ευκαιρίες που προσφέρει το άνοιγμα προς τον υπόλοιπο κόσμο. Η χώρα θα συνεχίσει να συρρικνώνει τον αρνητικό κατάλογο για τις ξένες επενδύσεις και να επεκτείνει τη λίστα των στηριζόμενων βιομηχανιών για την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων, ενώ ταυτόχρονα θα εφαρμόσει τους «Κανονισμούς για τη Βελτίωση του Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος» και τον Νόμο για τις Ξένες Επενδύσεις.
Από την προώθηση της ανάπτυξης του λιμένα ελεύθερων συναλλαγών της νήσου Χαϊνάν, την ενεργό συμμετοχή στην περιφερειακή οικονομική συνεργασία, έως και την προώθηση της υψηλής ποιότητας ανάπτυξης και από κοινού οικοδόμησης της Πρωτοβουλίας «Μία Ζώη, Ένας Δρόμος», η Κίνα δηλώνει ξεκάθαρα προς όλο τον κόσμο την αποφασιστικότητά της να επεκτείνει το άνοιγμα υψηλού επιπέδου και να συνεχίσει την πραγματική βελτίωση του επιχειρηματικού της περιβάλλοντος, αποδεικνύοντας περίτρανα ότι «επένδυση στην Κίνα σημαίνει επένδυση στο μέλλον».
Η Κίνα δεν μπορεί να αναπτυχθεί εάν απομονωθεί από τον κόσμο, αλλά ούτε και ο υπόλοιπος κόσμος μπορεί να ευημερήσει δίχως την Κίνα. Σήμερα η Κίνα και ολόκληρη η ανθρωπότητα στέκονται στην αφετηρία μιας πορείας που οδηγεί προς ένα κοινό πεπρωμένο. Μια Κίνα που επιδιώκει την ανάπτυξη και ένα άνοιγμα υψηλής ποιότητας θα προσφέρει αναμφίβολα στον κόσμο μια ευρύτερη αγορά με πλούσιες ευκαιρίες συνεργασίας και μεγαλύτερα περιθώρια ανάπτυξης.