Μια ομάδα χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων βρίσκεται σε συζητήσεις για την κατάθεση 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην First Republic, την επόμενη αμερικανική τράπεζα που κινδυνεύει να βρεθεί στον μάτι του κυκλώνα, μετά τις χρεοκοπίες της Silicon Valley Bank, της Signature Bank και της Silfergat, σε μια κίνηση που θα αποτελέσει ένδειξη εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα, δήλωσαν πηγές στο CNBC.
Η αμερικανική τράπεζα, η οποία εξυπηρετεί κυρίως εύπορους πελάτες, βρίσκεται τώρα στο επίκεντρο καθώς εκφράζονται φόβοι ότι θα είναι η επόμενη στο ντόμινο των καταρρεύσεων στις ΗΠΑ.
Η συμφωνία δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, είπαν οι πηγές, και το ποσό μεταβάλλεται συνεχώς. Το σχέδιο πάντως δεν προβλέπει την εξαγορά της τράπεζας.
Bank of America, Wells Fargo, Citigroup και JPMorgan Chase θα συνεισφέρουν περίπου 5 δισεκατομμύρια δολάρια η καθεμία, ενώ η Goldman Sachs, και η Morgan Stanley θα καταθέσουν περίπου 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια, ανέφεραν οι πηγές.
Truist, PNC, U.S. Bancorp, State Street και Bank of New York θα καταθέσουν περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια η καθεμία.
Οι σχετικές καταθέσεις θα πρέπει να παραμείνουν στην First Republic για τουλάχιστον 120 ημέρες.
Η πορεία της μετοχής
Η είδηση έρχεται μετά το σφυροκόπημα της μετοχής της First Republic τις τελευταίες ημέρες, που προκλήθηκε από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank την περασμένη Παρασκευή και της Signature Bank το Σαββατοκύριακο. Και οι δύο αυτές τράπεζες είχαν μεγάλο αριθμό ανασφάλιστων καταθέσεων, όπως και η First Republic, γεγονός που αύξησε την ανησυχία ότι οι πελάτες θα αποσύρουν τα χρήματά τους.
Η μετοχή της First Republic, η οποία έκλεισε στα 115 δολάρια ανά μετοχή στις 8 Μαρτίου, διαπραγματευόταν κάτω από τα 20 δολάρια κάποια στιγμή την Πέμπτη. Η τιμή της μετοχής, λίγο μετά την ανακοίνωση της είδησης, ανήλθε στα 40 δολάρια σημειώνοντας άνοδο άνω του 20% κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Η τράπεζα είχε ανακοινώσει την Κυριακή ότι διαθέτει ρευστότητα άνω των 70 δισ. δολαρίων, χωρίς να υπολογίζονται τα πρόσθετα κεφάλαια που θα μπορούσε ενδεχομένως να αντλήσει από το πρόγραμμα τραπεζικής χρηματοδότησης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve), αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό για να αποτρέψει τους επενδυτές από το να ξεφορτωθούν τη μετοχή.
«Πιστεύουμε ότι ο κίνδυνος διαρροής καταθέσεων είναι υψηλός για την First Republic Bank, παρά τα μέτρα που έλαβαν οι ρυθμιστικές τραπεζικές αρχές και το γεγονός ότι η τράπεζα αυξάνει τη δυνατότητα δανεισμού της για να περιορίσει τον κίνδυνο που συνδέεται με τις πτωχεύσεις της περασμένης εβδομάδας», ανέφερε ο S&P.
Η απομείωση, η οποία θα αφορούσε το χαρτοφυλάκιο ομολόγων της τράπεζας που διακρατείται μέχρι τη λήξη, θα ισοδυναμούσε με μια τρύπα περίπου 25 δισ. δολαρίων στον ισολογισμό της First Republic, ανέφεραν οι πηγές.
Κίνδυνος διαρροής καταθέσεων
Η First Republic απευθύνεται σε πελάτες και επιχειρήσεις υψηλού επιπέδου και οι δραστηριότητές της περιλαμβάνουν τη διαχείριση πλούτου και δάνεια για οικιστικά ακίνητα. Η εταιρεία ανακοίνωσε περισσότερα από 212 δισεκατομμύρια δολάρια ενεργητικού στα τέλη Δεκεμβρίου και δημιούργησε περισσότερα από 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια καθαρά κέρδη πέρυσι.
Μέχρι τα μέσα του 2021 την διοικούσε αποκλειστικά ο ιδρυτής της, ο Τζιμ Χέρμπερτ, ο οποίος πλέον παραχώρησε τη θέση του στον γενικό διευθυντή Μάικ Ρόφλερ αλλά παρέμεινε πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου. Κατέγραφε αξιοσημείωτη ανάπτυξη, από χρόνο σε χρόνο: στα τέλη του 2010 το ενεργητικό της ανερχόταν σε 22 δισεκατομμύρια δολάρια αλλά στα τέλη του 2022 έφτανε τα 212 δισεκ. δολάρια.
Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης S&P Global Ratings, το 68% των καταθέσεων στην First Republic είναι σε λογαριασμούς που ξεπερνούν τα 250.000 δολάρια, δηλαδή το ποσό που εγγυώνται οι αρχές. Μολονότι οι πελάτες της προέρχονται από ποικίλους τομείς, ορισμένοι αναλυτές φοβούνται ότι πολλοί θα προτιμήσουν να μεταφέρουν τα χρήματά τους σε μεγαλύτερες τράπεζες που δεν κινδυνεύουν με πτώχευση, ακριβώς επειδή είναι τόσο σημαντικές που οι ρυθμιστικές αρχές δεν θα επιτρέψουν την κατάρρευσή τους.
Ελβετία: Συνεδριάζει εκτάκτως η κυβέρνηση για την Credit Suisse
Κατά τη μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση, αρκετές προβληματικές τράπεζες αγοράστηκαν φθηνά από τις μεγαλύτερους οίκους σε μια προσπάθεια να συμβάλουν στην ηρεμία του τραπεζικού συστήματος. Ωστόσο, οι μη πραγματοποιημένες ζημίες στο χαρτοφυλάκιο ομολόγων της First Republic λόγω της ραγδαίας αύξησης των επιτοκίων πέρυσι έχουν καταστήσει την πιθανότητα εξαγορας της μη ελκυστική.
naftemporiki.gr