Σε μία προσπάθεια να διασκεδάσει τους φόβους των επενδυτών και να σταματήσει την αιμορραγία της μετοχής της, η Credit Suisse αποφάσισε να αξιοποιήσει το «σωσίβιο», που δήλωσε πρόθυμη να της παράσχει η ελβετική κεντρική τράπεζα (SNB). Όπως ανακοινώθηκε θα δανειστεί έως και 50 δισ. ελβετικά φράγκα, ενώ σχεδιάζει να προβεί σε επαναγορά χρέους.
Συγκεκριμένα η δεύτερη μεγαλύτερη ελβετική τράπεζα, που χθες είδε τη μετοχή της να υποχωρεί έως και 31% και τα ασφάλιστρα κινδύνου των ομολόγων της (cds) να εκτινάσσονται σε επίπεδα που είχαμε να δούμε από την εποχή της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, πραγματοποίησε προσφορά να επαναγοράσει χρέος της ύψους έως και 3 δισ. φράγκων. Πρόκειται για ομόλογά της αποτιμώμενα σε δολάρια και ευρώ.
Μνήμες από την κρίση του 2008
Πρόκειται για μία παρέμβαση από κεντρική τράπεζα προς στήριξη μεγάλης ευρωπαϊκής εμπορικής τράπεζας που είχαμε να δούμε από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.
«Αυτά τα μέτρα αποδεικνύουν αποφασιστική δράση για την ενίσχυση της Credit Suisse καθώς συνεχίζουμε τον στρατηγικό μας μετασχηματισμό», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος, Ούλριχ Κέρνερ. «Η ομάδα μου και εγώ είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε γρήγορα για να προσφέρουμε μια απλούστερη και πιο εστιασμένη τράπεζα που βασίζεται στις ανάγκες των πελατών».
Επαναγορά χρέους
Η Credit Suisse ανακοίνωσε τουλάχιστον τη δεύτερη επαναγορά χρέους της μόλις τους τελευταίους έξι μήνες, καθώς προσπαθεί να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Προσφέρθηκε να αγοράσει πίσω περίπου 3 δισεκατομμύρια δολάρια του χρέους της τον περασμένο Οκτώβριο, λέγοντας εκείνη την εποχή ότι ήθελε να «εκμεταλλευτεί τις συνθήκες της αγοράς για να επαναγοράσει χρέος σε ελκυστικές τιμές».
Η πιο πρόσφατη δημοπρασία ισχύει για δέκα ομολογιακούς τίτλους αξίας έως και 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, καθώς και για τέσσερις ομολογιακούς τίτλους σε ευρώ ύψους έως και 500 εκατομμυρίων ευρώ.
Ο δεύτερος μεγαλύτερος πιστωτής της Ελβετίας, ο οποίος έχει τις ρίζες του στο 1856, έχει χτυπηθεί τα τελευταία χρόνια από μια σειρά σκανδάλων, νομικών περιπετειών και αλλαγών ηγεσίας. Η ζημιά 7,3 δισεκατομμυρίων φράγκων της εταιρείας πέρυσι εξάλειψε τα κέρδη της προηγούμενης δεκαετίας και ο δεύτερος άξονας στρατηγικής της τράπεζας σε τόσα χρόνια δεν κατάφερε μέχρι στιγμής να κερδίσει τους επενδυτές ή να σταματήσει τις εκροές πελατών.
Αλλαγή στάσης
Μόλις την Τρίτη ο διευθύνων σύμβουλος ζητούσε υπομονή, λέγοντας πως η οικονομική κατάσταση της τράπεζας είναι υγιής. Έδινε έμφαση στον δείκτη κάλυψης ρευστότητας της εταιρείας, ο οποίος έδειχνε ότι η τράπεζα μπορεί να διαχειριστεί εκροές άνω του ενός μήνα σε μια περίοδο στρες. Από την πλευρά του και ο Άξελ Λέμαν, πρόεδρος του Δ.Σ., σε συνέδριο την Τετάρτη τόνιζε ότι δεν τίθεται κανένα θέμα κρατικής βοήθειας και πως οι προσπάθειες της εταιρείας να επιστρέψει στην κερδοφορία δεν είναι συγκρίσιμες με την κρίση του 2008.
naftemporiki.gr