Οι 27 υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συγκλίνουν στις βασικές αρχές μιας μεταρρύθμισης των ευρωπαϊκών δημοσιονομικών κανόνων, αν και κρίσιμες λεπτομέρειες παραμένουν προς διαπραγμάτευση, σύμφωνα με το σχέδιο συμπερασμάτων από τη σημερινή συνεδρίαση του Ecofin στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με το σχέδιο, οι 27 υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ υποστηρίζουν μεγάλο μέρος των προτάσεων που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αναθεώρηση του Συμφώνου, αλλά η πρακτική εφαρμογή τους θα χρειαστεί νέες συζητήσεις. «Χρειαζόμαστε σταθερούς δημοσιονομικούς κανόνες, προσαρμοσμένους στις νέες πραγματικότητες», δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Οικονομία, Πάολο Τζεντιλόνι, κατά την έναρξη της συνεδρίασης.
Σύμφωνα με το προσχέδιο, το τρέχον όριο της ΕΕ του 3% του ΑΕΠ για τα δημοσιονομικά ελλείμματα και του 60% του ΑΕΠ για το χρέος θα παραμείνει αμετάβλητο.
Ωστόσο, οι πιο υπερχρεωμένες κυβερνήσεις θα μπορούν να διαπραγματευτούν με την Επιτροπή μεμονωμένα τη μείωση του χρέους που συνδέεται με μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις, παρεκκλίνοντας από τον ενιαίο κανόνα ετήσιας μείωσης του χρέους κατά το 1/20.
Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ διαφωνούν όμως σε πολλά άλλα σημεία , με πρώτο τη μεθοδολογία της Κομισιόν στην ανάλυσης βιωσιμότητας του χρέους.
Εξίσου αμφισβητούμενο είναι εάν θα πρέπει να υπάρχουν αριθμητικά σημεία αναφοράς για τη μείωση του χρέους που να είναι κοινά σε όλες τις χώρες- ακόμη και όταν διαπραγματεύονται κατά μόνας- και εάν ναι, ποια θα πρέπει να είναι αυτά τα σημεία αναφοράς.
Άλλα εκκρεμή ζητήματα περιλαμβάνουν τις απαιτήσεις του νέου πλαισίου για χώρες που δεν αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα χρέους, τον τρόπο καθορισμού των συνολικών δαπανών, πότε ακριβώς πρέπει να δοθεί σε μια κυβέρνηση επιπλέον χρόνος για μείωση του χρέους και πώς να επιβάλει τα συμφωνημένα σχέδια.
Οι υπουργοί Οικονομικών θα πρέπει πάντως να συμφωνήσουν στις βασικές αρχές και στη συνέχεια να τις εγκρίνουν οι ηγέτες της ΕΕ στη σύνοδο κορυφής που έχει προγραμματιστεί για τις 23-24 Μαρτίου, ώστε η Επιτροπή να αρχίσει να συντάσσει συγκεκριμένες προτάσεις για τα εκκρεμή ζητήματα.