Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση της Silicon Valley Bank (SVB), που κατέρρευσε πριν από δύο ημέρες στη δεύτερη μεγαλύτερη τραπεζική χρεοκοπία όλων των εποχών στις ΗΠΑ.
Οι ρυθμιστικές αρχές αναζητούσαν όλο το Σαββατοκύριακο υποψήφιους αγοραστές, προκειμένου να παραμείνει σε λειτουργία η τράπεζα και να σωθούν οι καταθέσεις των πελατών της. O Ομοσπονδιακός Οργανισμός Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC) έχει ήδη εκκινήσει τη διαδικασία πλειστηριασμού, όπως μεταδίδει η Wall Street Journal, επικαλούμενη καλά πληροφορημένες πηγές. Την είδηση επιβεβαίωσαν αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών σε βουλευτές, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.
Νωρίτερα η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, είχε ξεκαθαρίσει πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση για κρατικό σχέδιο διάσωσης (bailout), σαν εκείνα που είδαμε το 2008.
Δεν έχουν διαρρεύσει συγκεκριμένες πληροφορίες για τους υποψήφιους μνηστήρες. Στα αμερικανικά μέσα υπήρχαν χθες αναφορές στις JPMorgan Chase και Goldman Sachs, χωρίς όμως να υπάρχουν πληροφορίες από το περιβάλλον των δύο κολοσσών της Wall Street. Το όνομα της πρώτης ακούγεται κυρίως γιατί και στο παρελθόν είχε αναλάβει τον ρόλο του λευκού ιππότη (πχ στην κατάρρευση της Bear Stearns).
Άλλοι πάλι θεωρούν ότι είναι πιο πιθανό να υπάρξει μία προσφορά από μεγάλη περιφερειακή τράπεζα, που θα θελήσει να εκμεταλλευθεί το δίκτυο υποκαταστημάτων της SVB αλλά και το πελατολόγιό της, το οποίο προέρχεται κυρίως από τον χώρο των startups.
Οι αρχές θέλουν να προλάβουν νέα κανόνια
Η ανησυχία είναι έκδηλη στον κλάδο των startups, αφού δεκάδες εταιρείες είχαν καταθέσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων στην SVB, από τις οποίες και εξαρτάται η μισθοδοσία των υπαλλήλων τους. Αν δεν υπάρξει κρατική παρέμβαση, δεν αποκλείεται να δούμε «κανόνια», προειδοποιούν τώρα οι εκπρόσωποι του οικοσυστήματος.
Μετά τη Silicon Valley Bank, ποιoς; Η αγορά ετοιμάζεται για το επόμενο θύμα
Αν και η διάχυση του πανικού αφορά περισσότερο τους κύκλους των πελατών της τράπεζας, παρά τον χρηματοπιστωτικό κλάδο, υπάρχουν ανησυχίες και για ξαφνική κατάρρευση άλλων μικρών, περιφερειακών τραπεζών. Η Silicon Valley Bank σίγουρα δεν ήταν η μόνη περιφερειακή τράπεζα, που βρέθηκε να δέχεται έντονες πιέσεις από τις επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων.