Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εμπορίου της Κίνας, οι ξένες επενδύσεις στη χώρα για τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους έφτασαν τα 127,69 δισ. γιουάν, σημειώνοντας αύξηση κατά 14,5% σε ετήσια βάση και συνεχίζοντας σταθερά τη θετική τους πορεία. Ο διεθνής ανταγωνισμός για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων γίνεται όλο και πιο μεγάλος, και συνεπώς πρέπει να προωθηθεί περαιτέρω το άνοιγμα υψηλού επιπέδου. Η Κίνα πρέπει ταυτόχρονα να διατηρήσει τις υπάρχουσες ξένες επενδύσεις υψηλού επιπέδου, αλλά και να προσελκύσει ακόμα περισσότερες.
Φέτος στις αρχές του χρόνου, με την πρόληψη και τον έλεγχο της πανδημίας να μπαίνει σε ένα νέο στάδιο και τους ρυθμούς της παραγωγής και της καθημερινότητας να επιταχύνονται, τα μακροπρόθεσμα πλεονεκτήματα της Κίνας όσον αφορά την προσφορά και τη ζήτηση, όπως η αχανής κινεζική αγορά και το ολοκληρωμένο βιομηχανικό σύστημα, αποκτούν μεγαλύτερη σημασία, με τις ενδογενείς κινητήριες δυνάμεις της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας να ενισχύονται. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και άλλοι διεθνείς οργανισμοί και επενδυτικά ιδρύματα έχουν αναβαθμίσει τις προβλέψεις τους για την κινεζική οικονομική ανάπτυξη. Η σταδιακή βελτίωση της οικονομίας στο σύνολό της ενίσχυσε περαιτέρω τη μοναδική γοητεία της κινεζικής αγοράς.
Η επί του παρόντος προσαρμογή των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού αποτελεί τόσο πρόκληση όσο και ευκαιρία. Συγκεκριμένα, πολλές ξένες μικρομεσαίες επιχειρήσεις ελκύονται από το εξαιρετικό επενδυτικό περιβάλλον της Κίνας και επιταχύνουν την είσοδό τους στην κινεζική αγορά. Σύμφωνα με τα δεδομένα, φέτος τον Ιανουάριο, η πραγματική χρήση ξένων κεφαλαίων στη μεταποίηση αυξήθηκε κατά 40,4%, στη βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας κατά 62,8%, στη μεταποίηση υψηλής τεχνολογίας κατά 74,5% και στον κλάδο των υπηρεσιών υψηλής τεχνολογίας κατά 59,6%. Τα ξένα κεφάλαια δίνουν ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης στην Κίνα, αναγνωρίζοντας πλήρως τις προσπάθειες της χώρας να προωθήσει ένα ανοικτό οικοσύστημα καινοτομίας με παγκόσμια ανταγωνιστικότητα.
Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έρευνα που πραγματοποίησε το Συμβούλιο της Κίνας για την Προώθηση του Διεθνούς Εμπορίου, το 98,2% των ερωτηθέντων ξένων εταιρειών και επιχειρηματικών ενώσεων δήλωσαν ότι πιστεύουν στις προοπτικές της κινεζικής οικονομικής ανάπτυξης φέτος, και ότι θα συνεχίσουν να επενδύουν στη χώρα και να μοιράζονται τα αναπτυξιακά κέρδη της Κίνας. Το γεγονός αυτό αντανακλά πλήρως ότι η κατεύθυνση αυτή αποτελεί κοινή επιλογή των κινεζικών και των ξένων επιχειρήσεων. Στο μέλλον θα πρέπει να ληφθούν ισχυρότερα μέτρα για την προσέλκυση περισσότερων ξένων κεφαλαίων υψηλής ποιότητας και για την καλύτερη κατανομή των οικονομικών κερδών της Κίνας, τα οποία θα συμβάλλουν περαιτέρω στην παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη.