Skip to main content

Οι ΗΠΑ δελεάζουν τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις

Εταιρείες κολοσσοί όπως η Αudi, η BMW, η Schaeffler, η Siemens Energy, η Aurubis και πολλές άλλες σχεδιάζουν ήδη μεγάλες επενδύσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες ή επεκτείνουν τις υπάρχουσες  εγκαταστάσεις τους.

Όλο και περισσότερες ευρωπαϊκές εταιρείες δελεάζονται  για να επενδύσουν στην Αμερική, λόγω του λεγόμενου «νόμου Μπάιντεν» για τη μείωση του πληθωρισμού», που παρέχει δισεκατομμύρια για «Πράσινες επενδύσεις», αναφέρει έρευνα του Γερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου.

Εταιρείες κολοσσοί όπως η Αudi, η BMW, η Schaeffler, η Siemens Energy, η Aurubis και πολλές άλλες σχεδιάζουν ήδη μεγάλες επενδύσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες ή επεκτείνουν τις υπάρχουσες  εγκαταστάσεις τους. «Είτε πρόκειται για την κατασκευή ηλεκτρικών αυτοκινήτων, την παραγωγή υδρογόνου ή την ανακύκλωση μετάλλων – οι γενναιόδωρες  αμερικανικές επιδοτήσεις, ύψους 430 δισεκατομμυρίων δολαρίων, προσελκύουν εταιρείες με τεχνολογίες φιλικές προς το κλίμα», σύμφωνα με την έρευνα.

Σύμφωνα με το Επιμελητήριο, κάθε δέκατη Γερμανική εταιρεία σχεδιάζει ήδη να μεταφέρει την παραγωγή της . Η αυτοκινητοβιομηχανία BMW επεκτείνει και εκσυγχρονίζει ήδη το εργοστάσιό της στη Νότια Καρολίνα, επενδύοντας 1,7 δισ. ευρώ. Η ανταγωνιστική Audi εξετάζει την κατασκευή ενός πρώτου εργοστασίου στις ΗΠΑ. «Η επένδυση  αυτή τη στιγμή είναι πολύ ελκυστική», δήλωσε ο επικεφαλής της Audi  Μάρκους Ντόισμαν στην «Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung».

Η Siemens Energy παίζει επίσης με την ιδέα της εγκατάστασης μονάδων για την παραγωγή  υδρογόνου στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο προμηθευτής αυτοκινήτων Schaeffler έστειλε πρόσφατα παρόμοια μηνύματα. «Είναι πιο πιθανό να κατασκευάσουμε τα επόμενα εργοστάσια στην Αμερική», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Κλάους Ρόζενφελντ στην «Welt am Sonntag».

Ο μεγαλύτερος όμιλος χαλκού της Ευρώπης, η Aurubis, κατασκευάζει επί του παρόντος ένα νέο εργοστάσιο ανακύκλωσης στην πολιτεία της Τζόρτζια, το οποίο έχει προγραμματιστεί να τεθεί σε λειτουργία το επόμενο έτος

Η απάντηση της ΕΕ

Στην Ευρώπη, ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού έχει ανησυχήσει πολλούς πολιτικούς. Οι υψηλές τιμές ενέργειας είναι ήδη ένα μειονέκτημα, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο Deutschlandfunk: «Εάν τώρα υπάρχουν επενδυτικά κεφάλαια από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τότε θα είναι δύσκολο εδώ στην ευρωπαϊκή πλευρά για τις εταιρείες μας».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να το αντιμετωπίσει με επιδοτήσεις και δικά της επενδυτικά προγράμματα για να μπορέσει να ανταγωνιστεί τις «πράσινες» τεχνολογίες. Λεπτομερείς αποφάσεις πρόκειται να ληφθούν στην επόμενη σύνοδο κορυφής της ΕΕ τον Μάρτιο.

Αλλά όλα αυτά χρειάζονται περισσότερο χρόνο στην Ευρώπη από ό,τι στις Ηνωμένες Πολιτείες, λέει ο Βόλφγκανγκ Βέμπερ, γενικός διευθυντής του Electrical and Digital Industry Association (ZVEI). Η ταχύτητα έπεισε επίσης τη χημική εταιρεία Evonik. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θέλει να επιδοτήσει τα δύο τρίτα μιας νέας μονάδας παραγωγής και έτσι η επενδυτική απόφαση ελήφθη γρήγορα, σύμφωνα με την εταιρεία. Η Evonik κατασκευάζει ένα νέο εργοστάσιο για την παραγωγή φαρμακευτικών προϊόντων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σύμφωνα με την εταιρεία, η Ουάσιγκτον υποστηρίζει το έργο, αξίας περίπου 220 εκατομμυρίων δολαρίων, με περίπου 150 εκατομμύρια δολάρια.

Το πακέτο δισεκατομμυρίων ευρώ του Μπάιντεν οδήγησε σε έναν αγώνα επιδοτήσεων στον οποίο οι εταιρείες παίζουν επίσης πόκερ. Για παράδειγμα, ο αμερικανικός κατασκευαστής τσιπ Intel απαιτεί τώρα μεγαλύτερη χρηματοδότηση για την προγραμματισμένη κατασκευή ενός εργοστασίου στο Μαγδεμβούργο . Αντί για τα 6,8 δισ. ευρώ που υποσχέθηκε η Γερμανία, η Intel αξιώνει τώρα 10 δισεκ. Ευρώ.

«Φυσικά, οι εταιρείες προσπαθούν να λάβουν τις υψηλότερες δυνατές επιδοτήσεις όταν χτίζουν νέα εργοστάσια», σχολιάζει ο Κλέμενς Φουεστ, Πρόεδρος του Ινστιτούτου ifo του Μονάχου. «Το ερώτημα είναι: θέλουμε πραγματικά να παίξουμε εκεί;» είπε ο Φουεστ. «Έχει νόημα να επενδύσουμε επτά δισεκατομμύρια σε επιδοτήσεις σε ένα έργο όπως στο Μαγδεμβούργο, σε ένα μόνο εργοστάσιο τσιπ; Είμαι μάλλον δύσπιστος ως προς αυτό». Θα ήταν καλύτερο να χρησιμοποιηθούν τα χρήματα για τη χρηματοδότηση της έρευνας και της ανάπτυξης.

Ανησυχίες σχετικά με έναν αγώνα επιδοτήσεων και πιθανά ανταγωνιστικά μειονεκτήματα για την παραγωγή στην Ευρώπη είναι επίσης πιθανό να εκφραστούν κατά την επίσκεψη του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς  στην Ουάσιγκτον. Και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής φον ντερ Λάιεν θέλει επίσης να μιλήσει με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάιντεν για τους ευρωπαϊκούς φόβους, στη συνάντηση που έχει προγραμματιστεί για τις 10 Μαρτίου. Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν και ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις συζήτησαν το θέμα νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.