Το ρομπότ συνομιλίας (chatbot) ChatGPT που κυκλοφόρησε από την OpenAI, μια αμερικανική εταιρεία που ερευνά την τεχνητή νοημοσύνη, έχει κατακτήσει το διαδίκτυο. Το ChatGPT μπορεί να διεξάγει συνομιλίες με φυσικό τρόπο, μαθαίνοντας και κατανοώντας την ανθρώπινη γλώσσα. Έχει πολλές δυνατότητες όπως να αλλάζει το θέμα της συζήτησης όταν αυτό αφορά κάποιο ευαίσθητο ζήτημα, να συνθέτει χιουμοριστικές επιστολές παραίτησης για εργαζομένους κ.ά.
Θα μπορούσαμε να πούμε ότι το ChatGPT εγκαινίασε την εμπορευματοποίηση της τεχνολογίας επεξεργασίας φυσικής γλώσσας, με την τελευταία να καθίσταται ένα δημοφιλές καταναλωτικό προϊόν με μεγάλη σημασία για την εποχή μας. Επί του παρόντος η Κίνα δεν διαθέτει παρόμοιες εφαρμογές. Είναι δυνατόν η χώρα να μείνει έστω και ένα βήμα πίσω στον ανταγωνισμό για την τεχνητή νοημοσύνη; Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για το ενδεχόμενο αυτό!
Τα τρία απαραίτητα στοιχεία για την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης είναι τα δεδομένα, οι αλγόριθμοι και η υπολογιστική ισχύς, και η Κίνα διαθέτει μια γερή βάση και στα τρία.
Από την πλευρά των μαζικών δεδομένων (big data), η Κίνα διαθέτει τους περισσότερους χρήστες του διαδικτύου στον κόσμο, πλούσιες εφαρμογές και οφθαλμοφανή πλεονεκτήματα στη συσσώρευση δεδομένων.
Όσον αφορά τους αλγόριθμους, το ChatGPT δεν έφερε καμία μεγάλη επανάσταση. Στην Κίνα υπάρχουν επίσης μεγάλα μοντέλα για την επεξεργασία φυσικής γλώσσας (NLP) με πρακτική εφαρμογή σε τομείς όπως η έξυπνη εξυπηρέτηση πελατών και η συγγραφή ποιημάτων.
Η εκπαίδευση της τεχνητής νοημοσύνης και η εφαρμογή της τελευταίας απαιτεί μεγάλη υπολογιστική ισχύ. Σύμφωνα με την «Έκθεση αξιολόγησης του παγκόσμιου δείκτη υπολογιστικής ισχύος 2021-2022», οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα βαθμολογούνται με 77 και 70 μονάδες αντίστοιχα, και κατατάσσονται στην πρώτη και δεύτερη θέση παγκοσμίως για την υπολογιστική ισχύ τους. Tο επίπεδο υπολογιστικής ισχύος της Κίνας είναι ισάξιο με αυτό των Ηνωμένων Πολιτειών και η διαφορά μεταξύ των δύο χωρών δεν είναι μεγάλη.
Οι κινεζικές εταιρείες έχουν πολλά να μάθουν από τα πλεονεκτήματα του ChatGPT, και οι όποιες αδυναμίες που υπάρχουν αποτελούν επίσης καλή ευκαιρία ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητάς τους.
Η Κίνα έχει πολλά να διδαχθεί από τις νέες αυτές προσεγγίσεις για να βελτιώσει το επίπεδο της τεχνητής της νοημοσύνης. Η ευφυία και η απόδοση του ChatGPT έγκειται στην ικανότητα της τεχνητής νοημοσύνης να μαθαίνει μέσα από την ανθρώπινη συνομιλία. Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης, ο άνθρωπος-εκπαιδευτής παίζει τον ρόλο του χρήστη και του βοηθού. Εξοικονομείται έτσι χρόνος και εργασία μέσα από έναν συνδυασμό «βαθιάς μάθησης» και «ανθρώπινης σήμανσης» που εφαρμόζεται πάνω στο προηγούμενο μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης, παράγοντας καλύτερα αποτελέσματα.
Η Κίνα θα πρέπει να κάνει άλματα για την κινεζική εκδοχή του ChatGPT, η οποία προς το παρόν δεν αποδίδει το ίδιο. Το επίπεδο του αγγλικού ChatGPT είναι υψηλότερο από το αντίστοιχο κινεζικό καθώς όλο το υλικό που χρησιμοποιείται για να εκπαιδεύσει τον αλγόριθμο είναι στα αγγλικά. Η κινεζική εκδοχή του ChatGPT και η εφαρμογή του στην Κίνα θα μπορούσε σαφώς να έχει καλύτερα αποτελέσματα.
Μέσα από τις ηθικές προκλήσεις που ορθώνονται, η Κίνα θα πρέπει να αναζητήσει νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες. Το ChatGPT μπορεί να χρησιμοποιηθεί καταχρηστικά από τους ανθρώπους. Αφενός, είναι απαραίτητο να βελτιωθούν οι σχετικοί δεοντολογικοί κανονισμοί και νόμοι, και αφετέρου να αναπτυχθούν τεχνολογίες αυτόματου εντοπισμού και προειδοποίησης για την παραγωγή επιβλαβών πληροφοριών από την τεχνητή νοημοσύνη. Η τεχνολογία κατά του ChatGPT (anti-chatgpt) θα καταστεί επίσης μια νέα επιχειρηματική ευκαιρία.
Μια κινεζική εκδοχή του ChatGPT δεν είναι μακριά και πολλές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Baidu, έχουν ανακοινώσει σχέδια για να συμμετάσχουν στον αγώνα αυτό.