Skip to main content

Ιταλία: «Απαγορευτική» η παρασκευή πίτσας στο σπίτι

Ο δείκτης Pizza Margherita του Bloomberg αυξήθηκε κατά 25% τον Ιανουάριο.

Μην φτιάχνετε πίτσα στο σπίτι, είναι το συμπέρασμα που προκύπτει για τους Ιταλούς από την ανάλυση του κόστους των συστατικών που χρειάζονται για την παρασκευή της κλασικής πίτσας μαργαρίτα.

Το κόστος για τα συστατικά της συνέχισε να αυξάνεται τον Ιανουάριο καθώς η τιμή της μοτσαρέλας και του ελαιολάδου εκτινάσσονται στα ύψη την ώρα που οι τιμές του ρεύματος παραμένουν υψηλές.

Συγκεκριμένα, το κόστος για τα συστατικά και τη χρήση της ενέργειας για την προετοιμασίας της ναπολιτάνικης πίτσας αυξήθηκε κατά 25% τον Ιανουάριο σε σχέση με ένα χρόνο πριν, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg με βάση τα στοιχεία του Istat και του υπουργείου Οικονομίας.

Οι αυξήσεις των τιμών, ωστόσο, επιβραδύνθηκαν για δεύτερο μήνα. Όμως ο δείκτης Pizza Gauge συνεχίζει να ξεπερνά κατά πολύ τον συνολικό πληθωρισμό, ο οποίος —καθοδηγούμενος από την ενέργεια και τα τρόφιμα— υποχώρησε στο 10,7% τον περασμένο μήνα.

Ο δείκτης του Bloomberg συγκεντρώνει δεδομένα για το αλεύρι, τις ντομάτες, το τυρί μοτσαρέλα, το ελαιόλαδο και την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας που απαιτείται για το μαγείρεμα μιας πίτσας με οικιακό ηλεκτρικό φούρνο.

Το κόστος αγοράς μιας έτοιμης πίτσας αυξήθηκε κατά 9,6% σε ετήσια βάση. Έτσι η κατανάλωση της πίτσας σε κατάστημα εστίασης συνιστά οικονομικά πιο συμφέρουσα επιλογή από την παρασκευή της πίτσας στο σπίτι.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για τον Δεκέμβριο, η Ιταλία ήταν ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που κατέγραψαν τις μικρότερες αυξήσεις του ετήσιου πληθωρισμού για την πίτσα και την κις (τάρτα) που σερβίρονται σε καταστήματα. Συγκεκριμένα,

Μεταξύ των χωρών της ΕΕ, η υψηλότερη αύξηση του ετήσιου πληθωρισμού για την πίτσα και την κις καταγράφηκε στην Ουγγαρία (+46% τον Δεκέμβριο του 2022 σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2021), ακολουθούμενη από τη Λιθουανία (+39%) και τη Βουλγαρία (+37%).

Από την άλλη πλευρά, μικρότερες αυξήσεις καταγράφηκαν στο Λουξεμβούργο (+7%), στην Ιταλία (+10%) και στη Γαλλία (+13%).

Σε επίπεδο ΕΕ, τα στοιχεία για τον Δεκέμβριο του 2022 δείχνουν ότι η τιμή της πίτσας και της κις ήταν, κατά μέσο όρο, 16% υψηλότερη από ό,τι τον Δεκέμβριο του 2021. Τον Δεκέμβριο του 2021, η τιμή ήταν, κατά μέσο όρο, μόλις 2% υψηλότερη από τον Δεκέμβριο του 2020.

naftemporiki.gr