Skip to main content

Η κορυφαία εταιρεία drones στον κόσμο είναι στη μαύρη λίστα των Αμερικανών. Αλλά ελέγχει το 70% της αγοράς

Η DJI απορρίπτει τις κατηγορίες ότι τροφοδοτεί τον ρωσικό στρατό με drones.

Η DJI βρέθηκε πέρυσι μπλεγμένη στη διαμάχη Ρωσίας – Ουκρανίας. Τον Μάρτιο, τρεις εβδομάδες μετά τη ρωσική εισβολή, Ουκρανός υπουργός εξαπέλυσε βέλη κατά της εταιρείας, κατηγορώντας τη για συνενοχή στον πόλεμο.  Είναι μία από τις πολλές εταιρείες τεχνολογίας και αμυντικού εξοπλισμού που έχουν δει τα προϊόντα τους να χρησιμοποιούνται στο πεδίο της μάχης. Αλλά η δική της περίπτωση είναι ξεχωριστή, αφού πρόκειται για την κορυφαία κατασκευάστρια drones στον κόσμο.

Φημολογείται ότι ο ρωσικός στρατός κάνει εκτεταμένη χρήση των drones της DJI στην Ουκρανία. Μεταξύ άλλων φέρεται να χρησιμοποιεί το μη επανδρωμένο αεροσκάφος Mavic 3,  αλλά και το Aeroscope, μία πλατφόρμα εντοπισμού drones, που δίνει στους χρήστες της τη δυνατότητα να προσδιορίσουν την τοποθεσία ενός χειριστή drone. H ίδια απορρίπτει ως αβάσιμες τις πληροφορίες και επιμένει ότι τα προϊόντα της έχουν σχεδιαστεί για εμπορική μόνο χρήση και δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες στρατιωτικής χρήσης.

«Σίγουρα δεν στηρίζουμε τη χρήση τους στο πεδίο της μάχης. Το ατυχές γεγονός είναι πως πρόκειται για πολύ αξιόπιστα προϊόντα. Έτσι, έχουν γίνει προϊόντα επιλογής ακόμη και για εκείνους που θέλουν να χρησιμοποιήσουν τα drone με ακατάλληλο τρόπο» λέει στο CNBC ο Άνταμ Γουέλς, επικεφαλής Παγκόσμιας Πολιτικής της DJI.

H εταιρεία ανέστειλε την πώληση των προϊόντων της σε Ρωσία και Ουκρανία τον περασμένο Απρίλιο. Η απαγόρευση αυτή παραμένει σε ισχύ, αλλά και η ίδια παραμένει στη μαύρη λίστα των ΗΠΑ, σύμφωνα με το CNBC. Παρά τις προκλήσεις και την κριτική, η εταιρεία συνεχίζει να θέτει υψηλούς στόχους. Ήδη ελέγχει το 70% της παγκόσμιας αγοράς drones. Σύμφωνα με στοιχεία της Drone Industries Insights πρόκειται για μία αγορά που υπολογίζεται ότι θα φτάσει από τα 30,6 δισ. δολάρια το 2022 στα 55,8 δισ. δολάρια έως το 2030.

Σημειώνεται ότι η εταιρεία ιδρύθηκε το 2006 με έδρα τη Σένζεν. Ιδρυτής της είναι ο Φρανκ Γουάνγκ, που τότε ήταν φοιτητής και διέμενε σε φοιτητική εστία. Άρχισε να αναπτύσσει συστήματα ελέγχου drone και τα πουλούσε σε χομπίστες. Έως το 2013 η εταιρεία παρουσίασε το πρώτο της έτοιμο για πτήσεις drone, το Phantom 1. Έκτοτε αναπτύσσει συνεχώς νέα καινοτόμα προϊόντα. Σύμφωνα με τον Γουέλς το 25% των υπαλλήλων της DJI έχουν ως βάση την έρευνα και την ανάπτυξη – σε μία απόδειξη ότι η εταιρεία εστιάζει στην καινοτομία.

naftemporiki.gr