Πολύ πιο ακριβά για τους Γερμανούς φορολογούμενους θα μπορούσε να κοστίσει η προσπάθεια ανέγερσης εργοστασίου παραγωγής ημιαγωγών από την Intel στην ανατολική Γερμανία.
Όπως γράφει η Handelsblatt, ο αμερικανικός κολοσσός αξίωσε επιδότηση ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ από το Βερολίνο , αντί για 6,8 δις που είχε υποσχεθεί η γερμανική κυβέρνηση. Αλλά αυτό δεν φαίνεται να είναι αρκετό πια για την Intel. Σύμφωνα με την εταιρεία, η κατασκευή των εγκαταστάσεων της Intel στο Μαγδεμβούργο θα είναι ακριβότερη από το προγραμματισμένο.
Η Intel είχε ανακοινώσει τον περασμένο Μάρτιο ότι σκοπεύει να κατασκευάσει υπερσύγχρονο εργοστάσιο ημιαγωγών στο Μαγδεμβούργο, προκαλώντας κύματα ευφορίας στην περιοχή της ανατολικής Γερμανίας και στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Όπως είχε ειπωθεί τότε, ο δεύτερος μεγαλύτερος κατασκευαστής chip στον κόσμο σκόπευε να επενδύσει 17 δισεκατομμύρια ευρώ στο Μαγδεμβούργο, που θα μπορούσε να οδηγήσει στη δημιουργία, συνολικά, 10.000 θέσεων εργασίας.
«Έχουν αλλάξει πολλά»
«Ο αμερικανικός κολοσσός θεωρεί απαραίτητο να εισπράξει κρατικές επιδοτήσεις 10 δισεκατομμυρίων ευρώ», έγραψε η Handelsblatt, επικαλούμενη κυβερνητικούς εκπροσώπους. Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Intel Germany, πολλά έχουν αλλάξει από τότε που ο όμιλος ανακοίνωσε τα σχέδιά του για την κατασκευή του νέου εργοστασίου ημιαγωγών στη Γερμανία στις αρχές του 2022.
«Οι γεωπολιτικές προκλήσεις έχουν αυξηθεί, η ζήτηση ημιαγωγών έχει μειωθεί και οι πιέσεις πληθωρισμού και της ύφεσης προκαλούν προβλήματα στην παγκόσμια οικονομία», ανέφερε ο εκπρόσωπος της εταιρείας. «Συνεργαζόμαστε στενά με τους κυβερνητικούς εταίρους για να καλύψουμε το κρίσιμο χάσμα κόστους και να κάνουμε αυτό το έργο παγκοσμίως ανταγωνιστικό», πρόσθεσε.
Η Ιαπωνία στη μάχη των ημιαγωγών
Ο ανταγωνισμός μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας για τον έλεγχο της αλυσίδας εφοδιασμού ημιαγωγών ωθεί ήδη πολλές ευρωπαϊκές και ασιατικές χώρες να υιοθετήσουν νέες βιομηχανικές πολιτικές για να χειραφετηθούν από την κινεζική αγορά.
Η Ιαπωνία ανακοίνωσε επίσης ότι θα διαθέσει 386,6 δισεκατομμύρια γιεν (περίπου 2,8 δισεκατομμύρια δολάρια) σε επενδύσεις ημιαγωγών για την τόνωση της εγχώριας παραγωγής. Το Τόκιο θεωρεί τους ημιαγωγούς βασικά στοιχεία για την καθημερινή ζωή και τις παραγωγικές δραστηριότητες, βάσει νόμου για την οικονομική ασφάλεια που θεσπίστηκε το 2022.
Οι επιδοτήσεις για την παραγωγή ημιαγωγών θα δοθούν τόσο σε εγχώριες όσο και σε ξένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου. Σε αντάλλαγμα για τις επιδοτήσεις που θα δώσει το Υπουργείο Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Ιαπωνίας, οι εταιρείες θα πρέπει να συνεχίσουν να παράγουν ημιαγωγούς για τα επόμενα 10 χρόνια, δίνοντας προτεραιότητα στον εφοδιασμό της εγχώριας αγοράς, σε περιόδους δυσκολίας.
Η μεγαλύτερη εταιρεία ημιαγωγών στον κόσμο -η Taiwan Semiconductor Manufacturing Co-κατασκευάζει ήδη το πρώτο της εργοστάσιο στην Ιαπωνία στο νησί Κιουσού της Ιαπωνίας.
naftemporiki.gr