«Αποφάσισα να πάω τους γονείς μου ένα ταξίδι. Άλλωστε δεν έχουμε ταξιδέψει εδώ και πολύ καιρό και θα ήθελα ιδιαιτέρως να τριγυρίσω σε ένα πιο ζεστό μέρος», δήλωσε ο Τζιν Γιέ (ο Jin Ye) κάτοικος της οδού Σιλιούτσουαγκ, στην περιοχή Φενγκτάι (Fengtai) του Πεκίνου.
Φέτος δεν είναι λίγοι οι καταναλωτές εκείνοι που κάνουν παρόμοιες σκέψεις. Με τις διακοπές της Γιορτής της Άνοιξης να πλησιάζουν, η τουριστική αγορά της Κίνας αρχίζει σταδιακά να «αναθερμαίνεται». Σε σύγκριση με τη γενικότερη ανάκαμψη της τουριστικής αγοράς κατά τη διάρκεια των διακοπών αυτών, η δυναμική «απογείωση» των τιμών και του τουριστικού όγκου φέτος είναι εμφανέστατη. Σύμφωνα με τα στατιστικά δεδομένα, για το διάστημα 1-5 Ιανουαρίου, η μέση ημερήσια αύξηση του όγκου κρατήσεων για ταξιδιωτικά προϊόντα για τη Γιορτή της Άνοιξης ήταν 30%. Από τις 11 Ιανουαρίου, η αύξηση του αριθμού κρατήσεων ξεπέρασε το 60% σε ετήσια βάση, με τη ζήτηση για ταξίδια μακράς και μεσαίας διαρκείας να συνεχίζει να ανακάμπτει, το ποσοστό των δια-επαρχιακών ταξιδιωτικών αγορών να ξεπερνά το 80% και τη μέση τιμή των σχετικών ταξιδιωτικών προϊόντων να σημειώνει αύξηση άνω του 70% σε ετήσια βάση.
Όσον αφορά τους ταξιδιωτικούς προορισμούς, η δημοτικότητα παραδοσιακών τουριστικών πόλεων όπως η Σανγιά (Sanya), η Χάικοου (Haikou) και η Κούνμινγκ (Kunming) έχει εκτοξευτεί. Ταυτόχρονα παρατηρείται ένα φαινόμενο «διάχυσης», με περιοχές που βρίσκονται γύρω από δημοφιλείς προορισμούς να γνωρίζουν επίσης μια τουριστική «έκρηξη». Στις διακοπές της φετινής Γιορτής της Άνοιξης, οι ταξιδιωτικές κρατήσεις στις πόλεις Τζινγχόνγκ (Jinghong), Τενγκτσόνγκ (Tengchong) και Πουάρ (Pu’er) της επαρχίας Γιουνάν (Yunnan) αυξήθηκαν σε ετήσια βάση, με ορισμένες τουριστικές πλατφόρμες να αναμένουν τριπλάσια έως και πενταπλάσια αύξηση. Ο μέσος ρυθμός αύξησης των κρατήσεων στις κομητείες Λινγκσούι (Lingshui) και Τσιόνγκχαϊ (Qionghai) της νήσου Χαϊνάν (Χαϊνάν) ξεπέρασε το 70%. Επίσης, προορισμοί όπως η Σιάν (Xi’an), η Τσανγτσιάκοου (Zhangjiakou), η Γιεντσί (Yanji), η Σάοσινγκ (Shaoxing), η Βαϊσάν (Baishan), η Πέιχαϊ (Beihai) κ.ά. μέρη γνωρίζουν ταχεία ανάπτυξη και υψηλές αποδόσεις.
Με την «αναθέρμανση» της εγχώριας ταξιδιωτικής αγοράς, αύξηση επίσης παρατηρείται και στα διεθνή ταξίδια. Σύμφωνα με το «Συνολικό σχέδιο για την εφαρμογή μέτρων κατηγορίας Β και λοιμωδών νοσημάτων τύπου Β για την COVID-19», από τις 8 Ιανουαρίου η Κίνα κατήργησε επισήμως τα τεστ νουκλεϊκού οξέος και την υποχρεωτική καραντίνα σε κεντρικά διαμορφωμένο χώρο κατά την είσοδο στη χώρα, καθώς και τα μέτρα και περιορισμούς στην πληρότητα των διεθνών επιβατικών πτήσεων, γεγονός που ενθάρρυνε τους Κινέζους τουρίστες να ταξιδέψουν. Σύμφωνα με στοιχεία της ιστοσελίδας Tongcheng Travel, στις 8 Ιανουαρίου ο αριθμός κρατήσεων αεροπορικών εισιτηρίων για εισερχόμενες και εξερχόμενες πτήσεις αυξήθηκε κατά 628% σε ετήσια βάση, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη αύξηση που έχει παρατηρηθεί από τον Μάρτιο του 2020. Το 48% των κρατήσεων αφορούσε εισερχόμενες πτήσεις και το 52% εξερχόμενες. Οι Κινέζοι τουρίστες που έκλεισαν τα εισιτήριά τους μέσω του Tongcheng και ταξίδεψαν στο εξωτερικό πέταξαν σε περισσότερες από εκατό πόλεις σε πενήντα τρεις χώρες και προορισμούς. Σύμφωνα με στοιχεία του ταξιδιωτικού πρακτορείου Fliggy, οι κρατήσεις διεθνών αεροπορικών εισιτηρίων την περασμένη εβδομάδα ήταν τριπλάσιες σε σύγκριση με αυτές της αντίστοιχης περιόδου πέρυσι. Ταυτόχρονα, οι κρατήσεις για εξερχόμενα ταξίδια κατά τη διάρκεια της Γιορτής της Άνοιξης ανέκαμψαν ταχύτατα, με αυτές προς ασιατικούς προορισμούς να αντιστοιχούν σε περισσότερο από το 50% του συνόλου, ενώ μόνο οι κρατήσεις για Ταϊλάνδη σχεδόν εικοσαπλασιάστηκαν.
Σύμφωνα με την ανώτατη ερευνήτρια του Στρατηγικού Κέντρου Ερευνών του Ινστιτούτου Ερευνών της Ctrip Σεν Τσιάνι (Shen Jiani), με την απελευθέρωση των πολιτικών εισόδου στη χώρα, η ταξιδιωτική και καταναλωτική εμπιστοσύνη των Κινέζων τουριστών θα ανακάμψει γρηγορότερα, και ταυτόχρονα, η επιστροφή τους στο εξωτερικό θα εμφυσήσει με νέα ζωτικότητα την ανάκαμψη της παγκόσμιας τουριστικής βιομηχανίας.