«Ναι μεν αλλά» είναι η γενική αίσθηση στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός για το άνοιγμα της Κίνας και προς ποια κατεύθυνση θα επηρεάσει την παγκόσμια οικονομία.
Από τη μία αναγνωρίζεται ότι η εγκατάλειψη της πολιτικής των μηδενικών κρουσμάτων κορωνοϊού και το άνοιγμα της χώρας μετά από τρία χρόνια περιορισμών θα τονώσει την παγκόσμια ανάπτυξη. Συνολικά, η επαναφορά της Κίνας αυτό θεωρείται ως ένα από τα πιο σημαντικά οικονομικά γεγονότα το 2023 και η επιχειρηματική κοινότητα είναι αισθητά ενθουσιασμένη με τη σύναψη νέων συμφωνιών με τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.
Από την άλλη όμως υπάρχει η ανησυχία ότι ίσως τονώσει επίσης τον πληθωρισμό αυξάνοντας το ήδη αυξημένο το κόστος ζωής.
″[Εάν] η κινεζική ζήτηση για αγαθά αρχίσει να αυξάνεται, εάν αυτό δημιουργήσει μεγαλύτερη πίεση στις τιμές των εμπορευμάτων, για παράδειγμα, στο φυσικό αέριο, που αποτελεί μεγάλο ζήτημα για την Ευρώπη, εάν η ζήτηση φυσικού αερίου στην Κίνα αυξηθεί, επειδή τα εργοστάσια, τα νοικοκυριά τους ζητούν περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια, τότε θα ασκηθεί πίεση στην Ευρώπη επειδή [Ευρώπη και Ασία] ανταγωνίζονται στις ίδιες αγορές για υγροποιημένο φυσικό αέριο», δήλωσε στο CNBC ο Raghuram Rajan, πρώην διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Reserve Bank of India.
Ήδη η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) έχει προειδοποιήσει ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες ενδέχεται να αντιμετωπίσουν υψηλότερο κόστος για την αγορά φυσικού αερίου φέτος, καθώς θα υπάρχει περισσότερος ανταγωνισμός. Αντίστοιχα, ανοδική εκτιμάται ότι θα είναι η επίδραση της Κίνας στις τιμές του πετρελαίου με την ΙΕΑ να προβλέπει ρεκόρ όλων των εποχών στην παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου το 2023.
naftemporiki.gr