Skip to main content

Στο… όριό του το χρέος των ΗΠΑ-‘Εκτακτα μέτρα

Ο Λευκός Οίκος έχει καλέσει το Κογκρέσο να αυξήσει το όριο του χρέους «χωρίς όρους και προϋποθέσεις». 

To ανώτατο όριο του χρέους της, των 31,4 τρισ. δολαρίων, άγγιξε σήμερα Πέμπτη η αμερικανική κυβέρνηση, εν μέσω της διελκυστίνδας της ελεγχόμενης από τους Ρεπουμπλικάνους Βουλής των Αντιπροσώπων και των Δημοκρατικών του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, εξέλιξη που θα μπορούσε να οδηγήσει σε δημοσιονομική κρίση τους επόμενους μήνες, εάν δεν διευθετηθεί άμεσα.

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γιέλεν, γνωστοποίησε ότι το υπουργείο της άρχισε να ενεργοποιεί έκτακτα μέτρα, προκειμένου να κρατήσει σε λειτουργία τις κρατικές υπηρεσίες.

Σε επιστολή που έστειλε στον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Κέβιν Μακάρθι, η Γέλεν ανέφερε ότι το υπουργείο της θα αναστείλει κάθε νέα χρηματοδότηση στο Ταμείο Συντάξεων και Αναπηρίας για τους Δημοσίους Υπαλλήλους και στο Ταμείο Συντάξεων και Ασφάλισης για τους υπαλλήλους της Ταχυδρομικής Υπηρεσίας έως τις 5 Ιουνίου του 2023. Προειδοποίησε ωστόσο ότι η κίνηση αυτή ενέχει «τεράστια αβεβαιότητα» εάν το Κογκρέσο δεν ψηφίσει νομοσχέδιο για την αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους, σήμερα στα 31,4 τρισ.δολάρια.

«Καμπανάκι» από τον Moody’s

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε και ο οίκος Moody’s για επίτευξη συμφωνίας προτού το υπουργείο Οικονομικών εξαντλήσει τα έκτακτα μέτρα για την αποφυγή στάσης πληρωμών, αν και επεσήμανε ότι το αμερικανικό Κογκρέσο θα καταλήξει πιθανότατα σε συμφωνία για νέο όριο του χρέους. Σύμφωνα με τον οίκο Moody’s η διαδικασία θα χρειαστεί χρόνο, όμως τελικά θα επιτευχθεί συμφωνία «με μεγάλη καθυστέρηση ή με σταδιακό τρόπο», εξέλιξη που θα μπορούσε στο μεταξύ να προκαλέσει έτσι μεγαλύτερη αστάθεια στις χρηματοοικονομικές αγορές.

Η υπουργός Οικονομικών είχε διαμηνύσει στους Γερουσιαστές την Παρασκευή ότι τα έκτακτα μέτρα θα επιτρέψουν στην κυβέρνηση να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της έως τις αρχές Ιουνίου. Την προηγούμενη εβδομάδα, η Γέλεν είχε προτρέψει το Κογκρέσο να ενεργήσει εγκαίρως ώστε να αυξήσει ή να αναστείλει το ανώτατο όριο του χρέους», καθώς τυχόν αποτυχία ως προς αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στην πρώτη στα χρονικά των ΗΠΑ στάση πληρωμών χρέους, με οικονομικές προεκτάσεις σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ο Λευκός Οίκος κάλεσε επίσης το Κογκρέσο να αυξήσει το όριο του χρέους «χωρίς όρους και προϋποθέσεις».

«Ψηλώνει» συνεχώς

Η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει κηρύξει στάση πληρωμών χρέους της, όμως το ανώτατο όριο του χρέους έχει μετατοπιστεί υψηλότερα 22 φορές από το 1997 έως το 2022, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία. Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν θα δώσει προτεραιότητα στις διαπραγματεύσεις για νέο νομοσχέδιο που θα ανοίξει το δρόμο για αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους μετά την φορολογική προθεσμία των μέσων Απριλίου, σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου.

Γενικότερα, οι χειρισμοί των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων έχουν εγείρει ανησυχίες ότι το Κογκρέσο θα δυσκολευθεί να αυξήσει το ανώτατο όριο του χρέους πριν από τον Ιούνιο. Οι Ρεπουμπλικάνοι Γερουσιαστές δήλωσαν ότι προτιμούν να μειώσουν τις δαπάνες στο πλαίσιο της συμφωνίας για προς τα πάνω μετατόπιση του ορίου δανεισμού.

Κάποιοι Ρεπουμπλικάνοι ανέφεραν ότι οι μεγάλες μειώσεις των δαπανών σε βασικά κυβερνητικά προγράμματα, όπως το Πρόγραμμα Ιατρικής Περίθαλψης και Κοινωνικής Ασφάλισης εντάσσονται στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που βοήθησαν τον Μακάρθι να εξασφαλίσει την υποστήριξη σκληροπυρηνικών συντηρητικών και να κερδίσει τη θέση του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Ο Μακάρθι έχει ζητήσει να γίνουν μειώσεις στις δαπάνες προκειμένου να αποφευχθεί η κατάρρευση των παραπάνω προγραμμάτων υγειονομικής περίθαλψης και κοινωνικής ασφάλισης.

Πηγές: Reuters, CNBC