Πρώτα η Genesis, μετά η Silvergate και τώρα η Huobi: Στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων το 2023 ξεκίνησε όπως τελείωσε το 2022: Η κατάρρευση του πρώτου ανταλλακτηρίου FTX, προκάλεσε ένα φαινόμενο ντόμινο , που φαίνεται ασταμάτητο.
Τις τελευταίες ημέρες, η κρίση έχει επηρεάσει και την πλατφόρμα συναλλαγών Huobi, που αναμένεται να μειώσει τον αριθμό εργαζομένων του κατά περίπου 20% παγκοσμίως, διατηρώντας μια «πολύ ελαφρά ομάδα».
Η Huobi με έδρα τη Σιγκαπούρη είναι η τελευταία από τα θύματα του οικοσυστήματος.
Η «πτώση» της Huobi ακολουθεί αυτή της χρηματιστηριακής εταιρείας Genesis Global Trading, η οποία αναγκάστηκε να μειώσει τους υπαλλήλους της κατά 30% και εξετάζει το ενδεχόμενο να κηρύξει χρεοκοπία, όπως γράφει η Wall Street Journal, επικαλούμενη καλά πληροφορημένες πηγές.
Στο ίδιο μήκος κύματος, η εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών για τον κόσμο των κρυπτονομισμάτων, Silvergate, αντιμετωπίζει μια αιμορραγία καταθέσεων και προβλέπει απολύσεις στο 40% του υπαλληλικού της δυναμικού. Η εταιρεία δημοσίευσε τα προκαταρκτικά αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου που έδειξαν τεράστιες αναλήψεις από πελάτες. Οι συνολικές καταθέσεις των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων των πελατών της Silvergate, μειώθηκαν από 11,9 δισεκατομμύρια δολάρια σε 3,8 δισεκατομμύρια στο τέλος του τρίτου τριμήνου -δηλαδή μία μείωση κατά 68%.
Οι αναλήψεις έγιναν μετά από την κατάρρευση του ανταλλακτηρίου FTX, που ήταν πελάτης της Silvergate, προκαλώντας ερωτήματα σχετικά με τη σταθερότητα της βιομηχανίας των crypto.
Η διοίκηση της Silvergate υποστηρίζει τώρα ότι υπάρχει «κρίση εμπιστοσύνης σε όλο το οικοσύστημα».
Απώλεια 60% για το Bitcoin
Τα κρυπτονομίσματα είδαν την αξία τους να βυθίζεται το 2022, καθώς οι επενδυτές έχασαν την εμπιστοσύνη τους στα ψηφιακά assets και σε μία αγορά που φαινόταν να μαστίζεται από σκάνδαλα και κρίσεις. Η απουσία ρυθμιστικών και εποπτικών μηχανισμών και η έντονη διασύνδεση του κλάδου των κρυπτονομισμάτων, έχουν ως αποτέλεσμα το κάθε αναταραχή σε μια εταιρεία να επηρεάζει τις άλλες. Πολλοί αναλυτές προειδοποιούν τους επενδυτές στα crypto να είναι προετοιμασμένοι για περισσότερο «πόνο».
Το Bitcoin έχασε το 60% της αξίας του το 2022, το ethereum το 67%. Οι κίνδυνοι χρεοκοπίας και η αναταραχή στην αγορά των κρυπτονομισμάτων εξακολουθούν να οφείλονται στα κύματα του κυκλώνα FTX.
Ο συλληφθείς ,30χρονος Σαμ Μπάνγκμαν Φριντ, γνωστός και ως κύριος FTX, δήλωσε μεν αθώος σε οκτώ κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένων της απάτης. Κατηγορείται όμως για λεηλασία των καταθέσεων πελατών FTX για να στηρίξει το hedge fund του Alameda Research, να αγοράσει ακίνητα και να δωρίσει εκατομμύρια δολάρια σε πολιτικούς.
Ένας άλλος επιχειρηματίας crypto, ο Αλεξ Μασίνσκι, ιδρυτής και πρώην διευθύνων σύμβουλος του Celsius Network, αντιμετωπίζει επίσης δικαστική δίωξη. Ο Γενικός Εισαγγελέας της Νέας Υόρκης ισχυρίζεται ότι ο Μασίνσκι εξαπάτησε επενδυτές κρύβοντας τα μεγάλα προβλήματα της πλατφόρμας δανεισμού κρυπτονομισμάτων του, που έχει πλέον χρεοκοπήσει.
«Τρεις στους τέσσερις χάνουν τα λεφτά τους»
Με απλά λόγια, οι εξελίξεις αυτές, κρύβουν ένα πολύ βαθύτερο πρόβλημα: την άστοχη εμπιστοσύνη σε πρόσωπα που μέχρι χθες θεωρούνταν πραγματικοί γκουρού και σήμερα θεωρούνται «απατεώνες», σε μεγάλο βαθμό. Ενώ οι δυνατότητες της τεχνολογίας blockchain παραμένουν ένα άλυτο μυστήριο, τα γεγονότα της κερδοσκοπικής αγοράς κρυπτονομισμάτων γίνονται όλο και πιο συγκεκριμένα. « Μετά από ένα χρόνο που σημαδεύτηκε από απάτες και υπερβολικές προσδοκίες, μόνο ένα πιθανό συμπέρασμα παραμένει: η επένδυση σε κρυπτονομίσματα παραμένει εξαιρετικά επικίνδυνη για οποιονδήποτε, αλλά είναι αναμφισβήτητα καταστροφική δουλειά για τους λαϊκούς επενδυτές» γράφει η ισπανική El Pais σε κύριο άρθρο της.
Τρεις στους τέσσερις μικροεπενδυτές που επενδύουν σε κρυπτονομίσματα χάνουν τα χρήματά τους, αναφέρει έκθεση από την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών που αναλύει τις επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα σε 95 χώρες ,μεταξύ 2015 και 2022.
Η έρευνα αποκαλύπτει πώς, καθώς τα κρυπτονομίσματα φούσκωναν την τιμή τους, οι μικροεπενδυτές αγόραζαν, ενώ μεγάλοι επενδυτές ή «φάλαινες», πουλούσαν «φούμαρα» με διαφημιστικές καμπάνιες που εξυμνούσαν τη «γενναιότητα» της αγοράς χωρίς εξασφαλίσεις ή δίχτυ προστασίας.
Ο εκρηκτικός συνδυασμός οικονομικής απειρίας και απληστίας , έφερε τα υπόλοιπα.
Υπόσχονται εύκολο χρήμα
Μελέτη της βελγικής εταιρείας Cardify αποκαλύπτει ότι ένας στους τρεις χρήστες κρυπτονομισμάτων επενδύει χωρίς να κατανοεί τις πιο θεμελιώδεις πτυχές της χρηματοπιστωτικής αγοράς, ούτε τα χαρακτηριστικά της τεχνολογίας blockchain . Η κύρια πηγή πληροφοριών τους είναι οι λογαριασμοί influencer στο Twitter, στο YouTube, στο Discord και σε εξειδικευμένες ομάδες Telegram: βασικά υπόσχονται εύκολα χρήματα. Οι επενδυτικές εφαρμογές που έχουν μηδενικές απαιτήσεις εισόδου σχεδιάζονται σαν παιχνίδια όπου η επένδυση είναι περιστασιακή, κοινωνική και ανέμελη.
Το σύστημα μπορεί να φαίνεται ότι έχει εκδημοκρατίσει την πρόσβαση στην επενδυτική αγορά, ενισχύει όμως την ασυμμετρία στην πρόσβαση στις πιο σχετικές πληροφορίες και έτσι χάνονται χρήματα.
Με νέες διαφημιστικές καμπάνιες, οι επιτήδειοι των crypto ενθαρρύνουν μάλιστα τους σκεπτικιστές να «μπουν μέσα», τώρα που η αγορά είναι φθηνή. «Ποιος δεν θα ήθελε να είχε αγοράσει μετοχές της Google, της Amazon ή της Apple τον Οκτώβριο του 2002, όταν η τιμή της βιομηχανίας τεχνολογίας είχε πέσει κατά 75%, είναι το προπαγανδιστικό ερώτημα που διατυπώνεται.
Μόνο που η κερδοσκοπική αγορά των crypto δεν μοιάζει με την τεχνολογική. Κυρίως, επειδή οι εταιρείες τεχνολογίας σχεδίασαν προγράμματα, γραμμές παραγωγής, υπολογιστές, λειτουργικά συστήματα. «Τα κρυπτονομίσματα έχουν σχεδιάσει μόνο τύπους για να διαπράττουν οικονομικές απάτες, να αποφεύγουν τη δικαιοσύνη, να καίνε τεράστιες ποσότητες ενέργειας στη διαδικασία και να αφήνουν χρεωμένους εκατομμύρια ανυποψίαστους μικροεπενδυτές», γράφει η El Pais. Δεν είναι τίποτα άλλο από ένα οικοσύστημα σχεδιασμένο να παγιδεύει τους ανυποψίαστους: ένα καζίνο μεταμφιεσμένο σε Wall Street…