Είναι δύσκολο για τον δισεκατομμυριούχο Τσάρλι Μάνγκερ , να αντιληφθεί γιατί οι άνθρωποι σήμερα δεν μπορούν να είναι ευτυχισμένοι με όσα έχουν, αν σκεφτεί κανείς- σύμφωνα με το σκεπτικό του- ότι πριν από τις αρχές του…1800, υπήρχαν χιλιάδες χρόνια όπου «η ζωή ήταν αρκετά βάναυση».
« Ήταν σύντομη, περιθωριοποιημένη και ό,τι άλλο. [Δεν υπήρχε] τυπογραφείο, ούτε κλιματισμός, ούτε σύγχρονη ιατρική”, είπε.
“Οι άνθρωποι είναι λιγότερο χαρούμενοι απ’ ό,τι ήταν όταν τα πράγματα ήταν πολύ πιο δύσκολα”, είχε αναφέρει επίσης νωρίτερα φέτος, ο επί μακρόν επενδυτικός εταίρος και φίλος του επίσης δισεκατομμυριούχου Γουόρεν Μπάφετ, στην ετήσια συνέλευση της Daily Journal, της εταιρείας εφημερίδων στην οποία είναι διευθυντής.
Ο 98χρονος σημείωσε ότι ενηλικιώθηκε τη δεκαετία του 1930, όταν οι απανταχού Αμερικανοί αγωνίζονταν, εν μέσω της Μεγάλης Ύφεσης, εναντίον «απίστευτων δυσκολιών»
«Ζηλεύουν»
Κατά τη διάρκεια εκείνης της ετήσιας συνάντησης, ο Μάνγκερ κατήγγειλε ότι ο φθόνος είναι ένας παράγοντας που προκαλεί δυσαρέσκεια σε πάρα πολλούς σήμερα.
Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι περίπου το 75% των ανθρώπων φθονούν άλλους σε καλύτερη μοίρα από αυτούς, κυρίως μετά την άνθηση της προβολής στιγμιότυπων χλιδής και επιτυχίας στα social media
Ο Μάνγκερ, υπερθεματίζει υπέρ της άποψης του ψυχολόγου του Χάρβαρντ Στίβεν Πίνκερ, ο οποίος έχει υποστηρίξει ότι η ποιότητα ζωής σε όλο τον κόσμο έχει βελτιωθεί θεαματικά τον τελευταίο αιώνα επικαλούμενος στοιχεία όπως το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής και την μείωση της παγκόσμιας φτώχειας.
Οι επικριτές του έργου του Πίνκερ λένε ωστόσο ότι οι απόψεις του είναι υπερβολικά απλουστευτικές και αγνοούν σημαντικές αρνητικές πτυχές της σύγχρονης ζωής, από την αυξανόμενη ανισότητα του πλούτου έως τη συνεχιζόμενη ύπαρξη βίας και πολιτικής αστάθειας – παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν πραγματικό πόνο.
«Όλα έχουν βελτιωθεί κατά περίπου 600%»
Το 2019, ο Μάνγκερ, υποβάθμισε τις επιπτώσεις της ανισότητας του πλούτου και του εισοδήματος και υποστήριξε ότι οι πολιτικοί που “φωνάζουν γι’ αυτό είναι ηλίθιοι”.
Επίσης, έχει εκφράσει στο παρελθόν σκεπτικισμό σχετικά με την αύξηση της φορολογίας των πλουσίων, υποστηρίζοντας μάλιστα πέρυσι ότι κάποια ανισότητα είναι αναμενόμενη συνισταμένη της οικονομίας της ελεύθερης αγοράς.
Στην ετήσια συνάντηση της Daily Journal φέτος, πρόσθεσε ότι οι ανησυχίες των περισσότερων ανθρώπων για την ανισότητα του πλούτου και οι επικρίσεις για τους εξαιρετικά πλούσιους “υποκινούνται” από φθόνο.
“Δεν μπορώ να αλλάξω το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι είναι πολύ δυσαρεστημένοι και αισθάνονται πολύ μειονεκτικά αφού όλα έχουν βελτιωθεί κατά περίπου 600%, επειδή υπάρχει ακόμα κάποιος άλλος που έχει περισσότερα”, δήλωσε.
naftemporiki.gr