Skip to main content

FTX: Ο Sam Bankman Fried δανείστηκε 546 εκατ. δολ. από την Alameda για να αγοράσει μερίδιο στη Robinhood

Twitter

Το deal με τη Robinhood είχε γίνει δεκτό με ενθουσιασμό τον περασμένο Μάιο. Τότε κανείς δεν αναρωτήθηκε πού βρήκε τα χρήματα ο SBF.

Ο ιδρυτής της FTX, Sam Bankman Fried αποκάλυψε στις αρχές ότι ο ίδιος και ο στενός συνεργάτης του, Gary Wang, δανείστηκαν περισσότερα από 546 εκατ. δολάρια από την Alameda Research προκειμένου να αγοράσουν μερίδιο σχεδόν 8% στην πλατφόρμα Robinhood Markets- που πρωταγωνίστησε στην απογείωση των meme μετοχών το 2021. Οι διαρκείς αποκαλύψεις για το σκάνδαλο της FTX κρατούν σε αναβρασμό την αγορά των κρυπτονομισμάτων.

Όπως προκύπτει από έγγραφα, που κατατέθηκαν στο πτωχευτικό δικαστήριο του Νιου Τζέρσι, οι συναλλαγές πραγματοποιήθηκαν μέσα από μία σειρά χρεωστικών γραμματίων. Το μερίδιο στη Robinhood – περίπου 56 εκατομμύρια μετοχές σύνολο – βρίσκεται στο επίκεντρο της δικαστικής διαμάχης των αρχών σε Μπαχάμες, Νιου Τζέρσι και Ντέλαγουερ, για το ποιος έχει τη δικαιοδοσία σχετικά με το τι θα γίνει το ενεργητικό της χρεοκοπημένης crypto – αυτοκρατορίας FTX. Η συμφωνία είχε ανακοινωθεί τον περασμένο Μάιο και είχε πυροδοτήσει ράλι της μετοχής της Robinhood. Είχε πραγματοποιηθεί μέσω της επενδυτικής εταιρείας Emergent Fidelity Technologies, στην οποία ο Bankman -Fried έχει μερίδιο 90% και ο Wang το υπόλοιπο 10%.

Η BlockFi Inc., που οδηγήθηκε επίσης σε πτώχευση, και ακόμη ένας ιδιώτης πιστωτής της FTX, προσπαθούν να κατοχυρώσουν απαιτήσεις επί των μετοχών σε ξεχωριστές νομικές διαδικασίες.

Η BlockFi μηνύει την Emergent Fidelity Technologies, την εταιρική οντότητα που έχει στην κατοχή της μετοχές της Robinhood, για έλεγχο επί των μετοχών αυτών, υποστηρίζοντας ότι στηρίζουν ουσιαστικά δάνειο, που η ίδια χορήγησε στην Alameda. Οι δικηγόροι της FTX έχουν πει ότι η διευθύνουσα σύμβουλος της Alameda, Caroline Ellison, δέσμευσε τις μετοχές για τη BlockFi, λίγο πριν την κατάρρευση της FTX.

Ο δανεισμός της FTX και των στελεχών της βρίσκεται στον πυρήνα των καταγγελιών για απάτης, που βαρύνουν τον Sam Bankman Fried.