Ο διοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας Χαρουχίκο Κουρόντα απέκλεισε τη Δευτέρα την πιθανότητα μιας βραχυπρόθεσμης εξόδου από την εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική, αλλά εξέφρασε την ελπίδα ότι η κινητικότητα στην αγορά εργασίας θα ωθήσει τις εταιρείες να αυξήσουν τους μισθούς.
Ο Κουρόντα είπε ότι η απόφαση της Τράπεζας της Ιαπωνίας την περασμένη εβδομάδα να διευρύνει τον στόχο απόδοσης των ομολόγων είχε ως σκοπό να ενισχύσει το αποτέλεσμα της εξαιρετικά πολιτικής της, παρά να είναι ένα πρώτο βήμα προς την απόσυρση του τεράστιου προγράμματος τόνωσης.
«Αυτό σίγουρα δεν είναι ένα βήμα προς μια έξοδο. Η Τράπεζα θα επιδιώξει να επιτύχει τον στόχο τιμών με βιώσιμο και σταθερό τρόπο, συνοδευόμενο από αυξήσεις μισθών, συνεχίζοντας τη νομισματική χαλάρωση υπό τον έλεγχο της καμπύλης αποδόσεων», δήλωσε ο Κουρόντα σε μια ομιλία που εκφώνησε σε συνεδρίαση του επιχειρηματικού λόμπι Keidanren.
Είπε επίσης ότι ο μέσος πληθωρισμός της Ιαπωνίας πιθανότατα θα επιβραδυνθεί κάτω από τον στόχο του 2% της BOJ (Bank of Japan= το επόμενο οικονομικό έτος καθώς οι επιπτώσεις του αυξανόμενου κόστους εισαγωγών θα εξαφανιστούν.
Ωστόσο, εκτίμησε ότι η αύξηση των μισθών πιθανότατα θα γίνει σταδιακά λόγω των εντεινόμενων ελλείψεων εργατικού δυναμικού και των διαρθρωτικών αλλαγών στην αγορά εργασίας της Ιαπωνίας, που οδηγούν σε υψηλότερες αμοιβές για τους εποχικούς εργαζόμενους και αύξηση του αριθμού των μόνιμων εργαζομένων.
«Οι συνθήκες της αγοράς εργασίας στην Ιαπωνία προβλέπεται να συσφιχθούν περαιτέρω και η συμπεριφορά των επιχειρήσεων ως προς τον καθορισμό των τιμών και των μισθών είναι επίσης πιθανό να αλλάξει», δήλωσε ο Κουρόντα.
«Με αυτή την έννοια, η Ιαπωνία πλησιάζει σε μια κρίσιμη συγκυρία για την έξοδο από μια παρατεταμένη περίοδο χαμηλού πληθωρισμού και χαμηλής ανάπτυξης», είπε.
Πηγές: Reuters, CNBC