Νόμο για την εισαγωγή υψηλότερης φορολογίας προς όσους έχουν εγκαταλείψει τη χώρα, επεξεργάζεται η Κάτω Βουλή της Ρωσίας, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κρατικής Δούμας, Βιάτσεσλαβ Βολοντίν.
«Το σωστό για όσους έχουν εγκαταλείψει τη Ρωσική Ομοσπονδία, είναι να καθιερωθεί ένας αυξημένος φορολογικός συντελεστής», είπε ο Βολοντίν, συμπληρώνοντας ότι «Εργαζόμαστε προκειμένου να γίνουν οι κατάλληλες αλλαγές στη νομοθεσία».
Παράλληλα, κατηγόρησε ευθέως όσους προτίμησαν να εγκαταλείψουν τη χώρα, για προδοσία προς την πατρίδα. «Όσοι κατάλαβαν ότι έκαναν λάθος έχουν ήδη επιστρέψει. Οι υπόλοιποι πρέπει να καταλάβουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας δεν υποστηρίζει την πράξη τους και πιστεύει ότι πρόδωσαν τη χώρα, τους συγγενείς και τους φίλους τους», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Παρόλο που ο αριθμός παραμένει ασαφής, πολλοί Ρώσοι εγκατέλειψαν τη χώρα από την στιγμή της έναρξης του πολέμου στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.
Στις αρχές Οκτωβρίου, ορισμένα τοπικά μέσα ενημέρωσης είχαν αναφέρει ότι περίπου 700.000 είχαν τραπεί σε φυγή μετά την ανακοίνωση του Σεπτεμβρίου για κινητοποίηση 300.000 στον πόλεμο, όμως η κυβέρνηση δεν το επιβεβαίωσε ποτέ.
Το φορολογικό σύστημα
Όπως τα περισσότερα φορολογικά συστήματα στα ομοσπονδιακά κράτη, έτσι και η Ρωσία είναι οργανωμένη σε τρία επίπεδα: ομοσπονδιακό, περιφερειακό και τοπικό (ή δημοτικό).
Από τους 14 διαφορετικούς φόρους της χώρας, οι οκτώ επιβάλλονται σε ομοσπονδιακό επίπεδο (συμπεριλαμβανομένου του κρατικού δασμού), τρεις από τις περιφερειακές και τρεις από τις τοπικές αρχές. Επιπλέον, ξεχωρίζουν πέντε ειδικά φορολογικά καθεστώτα, μαζί με τις υποχρεωτικές ασφαλιστικές πληρωμές και έναν νέο, πειραματικό φόρο για αυτοαπασχολούμενους, που θεσπίστηκε το 2019.
Όσον αφορά την είσπραξη, σχεδόν όλοι οι ρωσικοί φόροι είναι άμεσοι, δηλαδή χρεώνονται στο εισόδημα ή την αξία της περιουσίας του φορολογούμενου.
Οι μόνες εξαιρέσεις είναι ο ΦΠΑ και οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης, οι οποίοι περιλαμβάνονται στο κόστος αγαθών, υπηρεσιών ή εργασίας . Στην πραγματικότητα, αυτοί οι έμμεσοι φόροι καταβάλλονται από τους αγοραστές αυτών των αγαθών, υπηρεσιών ή εργασίας, με τον πωλητή να ενεργεί ως ενδιάμεσος μεταξύ του φορολογούμενου και του κράτους.
Σχετικά με τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, το 13% αφαιρείται αυτόματα από τους εγχώριους εργοδότες, ενώ οι Ρώσοι που εργάζονται στο εξωτερικό πρέπει να πληρώσουν τον φόρο ανεξάρτητα, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Φορολογική Υπηρεσία της Ρωσίας.
Μέχρι σήμερα πάντως δεν έχει γίνει καμία σοβαρή προσαρμογή στο φορολογικό σύστημα, παρόλο που η ρωσο-ουκρανική σύγκρουση είχε άμεσες επιπτώσεις στην οικονομική κατάσταση της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της ταχείας υποτίμησης του ρουβλίου και της σοβαρής διακοπής τόσο των εξαγωγών όσο και των εισαγωγών.
Από τη δεύτερη εβδομάδα του Μαρτίου, οι μόνες αισθητές αλλαγές περιλαμβάνουν την ακύρωση του ΦΠΑ για τους ιδιώτες που αγοράζουν ράβδους χρυσού και την κήρυξη τριετούς αναστολής ΦΠΑ για τον κλάδο πληροφορικής.
Ο Ρώσος υπουργός Πληροφορικής Μαξούτ Σαντάγιεφ είχε αποκαλύψει ότι 100.000 συμπατριώτες τους, ειδικοί στην πληροφορική, έχουν εγκαταλείψει τη χώρα, μετά την έναρξη του πολέμου της Μόσχας κατά της Ουκρανίας. «Στην πραγματικότητα, αν δούμε και τα δύο κύματα αποχωρήσεων, έως και το 10% των εργαζομένων σε εταιρείες πληροφορικής εγκατέλειψαν τη χώρα και δεν επέστρεψαν. Ωστόσο, το 80% των ειδικών εξακολουθούν να εργάζονται σε ρωσικές εταιρείες», είχε δηλώσει ο Ρώσος υπουργός μιλώντας στη Δούμα.
naftemporiki.gr