Περισσότερα φρούτα, λαχανικά και όσπρια. Λιγότερο κρέας, αλάτι και ζάχαρη: Η υγιεινή διατροφή ήταν στην ατζέντα του τελευταίου υπουργικού συμβουλίου στη Γερμανία, πριν από τα Χριστούγεννα.
Την κεντρική εισήγηση παρουσίασε ο «Πράσινος» υπουργός Αγροτικής Οικονομίας, Τζεμ Οζντεμίρ, καταθέτοντας σχέδια για μια ολοκληρωμένη στρατηγική υγιεινής διατροφής.
Ο Πράσινος πολιτικός θέλει επίσης να γίνουν δεσμευτικά τα ποιοτικά πρότυπα της Γερμανικής Εταιρείας Διατροφής-που προβλέπουν, μεταξύ άλλων, μια δίαιτα με λιγότερα λιπαρά, αλάτι και ζάχαρη.
Το υπουργικό συμβούλιο υιοθέτησε μάλιστα μια στρατηγική διατροφής έως το 2023. Σύμφωνα με τον Οζντεμίρ, τα τρόφιμα πρέπει να είναι υγιεινά, καλά για το περιβάλλον και οικονομικά προσιτά. «Όλοι πρέπει να μπορούν να τρώνε καλά και υγιεινά», είπε ο Γερμανός υπουργός, τονίζοντας ότι από τους στόχους είναι η ενίσχυση της φυτικής διατροφής.
Περισσότερα φρούτα, λαχανικά, προϊόντα ολικής αλέσεως και όσπρια όπως τα φασόλια και τα μπιζέλια θα πρέπει να καταλήγουν στο πιάτο των πολιτών και η κατανάλωση ζάχαρης, λίπους και αλατιού πρέπει να μειωθεί.
Στόχος της διατροφικής στρατηγικής πρέπει να είναι ότι σε όλες τις καντίνες σε σχολεία, εργοστάσια, εγκαταστάσεις φροντίδας και στα νοσοκομεία να προσφέρεται «υγιεινή και προσιτή τροφή, με βάση τις προτάσεις των επιστημόνων», δήλωσε ο Οζντεμίρ στο ARD.
Ο Πράσινος υπουργός σημείωσε πώς πρέπει επίσης να περιοριστεί το φαινόμενο πάρα πολλά τρόφιμα να καταλήγουν στα σκουπίδια. Σχεδόν 11 εκατομμύρια τόνοι τροφίμων στη Γερμανία πετιούνται κάθε χρόνο, και αυτό θα πρέπει να μειωθεί.
Υπέρβαρα το 15% παιδιών
Η ανάγκη για δράση είναι μεγάλη. Στη Γερμανία, περίπου το 15% των παιδιών θεωρούνται υπέρβαρα, μερικά από αυτά παχύσαρκα. Η ανθυγιεινή διατροφή, εξηγεί η διατροφολόγος Λίζα Πέρτνερ, μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη σημαντικών θρεπτικών συστατικών, με πιθανές αρνητικές συνέπειες για τη σωματική και πνευματική ανάπτυξη.
Η παχυσαρκία και οι ασθένειες που σχετίζονται με τη διατροφή αποτελούν επίσης σημαντικό πρόβλημα στους ενήλικες. Οι καρδιαγγειακές παθήσεις ή ο διαβήτης και ορισμένοι τύποι καρκίνου «συνδέονται στενά με τις διατροφικές μας συνήθειες», λέει η Πέρτνερ. Οι πιο σημαντικοί παράγοντες κινδύνου: η μη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών και το πολύ κόκκινο κρέας.
Αρκετές ενώσεις ένωσαν τις δυνάμεις τους για την προώθηση της διατροφικής στρατηγικής-ανάμεσά τους η περιβαλλοντική οργάνωση WWF, η Ομοσπονδιακή Ένωση Καταναλωτών και η Επαγγελματική Ένωση Παιδιάτρων.
Η περιβαλλοντική πτυχή διαδραματίζει επίσης σημαντικό ρόλο: Σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Περιβάλλοντος, τα τρόφιμα ευθύνονται για το 15% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στη Γερμανία κατά κεφαλήν, κάθε χρονιά.
Υγιεινά, δωρεάν σχολικά γεύματα
Η διατροφολόγος Μέικε Μίλερ είναι πεπεισμένη ότι τα υγιεινά σχολικά γεύματα αποτελούν σημαντικό μοχλό για την υγιεινή διατροφή. Είναι διευθύνουσα σύμβουλος της Ένωσης Σχολικής Εστίασης «Abraxas» στο Βερολίνο.
Στα παιδιά του δημοτικού σχολείου στο Βερολίνο, προσφέρονται δωρεάν γεύματα. Η Ένωση τονίζει την ανάγκη αυτό να ισχύσει για όλη τη Γερμανία. «Όλα τα παιδιά, τονίζει η Μίλερ, θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε ένα υγιεινό και δωρεάν σχολικό γεύμα, ανεξάρτητα από το κοινωνικό τους υπόβαθρο».
Η διατροφή είναι συχνά ένα κοινωνικό ζήτημα, επομένως η καλή διατροφική πολιτική είναι επίσης «θέμα κοινωνικής δικαιοσύνης», συμφωνεί ο Οζντεμίρ.
Λόγω της ενεργειακής κρίσης και της αύξησης των τιμών των τροφίμων, είναι πάντως δύσκολο, ειδικά τα άτομα με χαμηλά εισοδήματα, να ακολουθήσουν μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή. Η Ένωση Καταναλωτών τονίζει ότι για να παραμείνουν οικονομικά προσιτά τα υγιεινά τρόφιμα, πρέπει επίσης να καταργηθεί ο ΦΠΑ σε ορισμένα προϊόντα, ειδικά στα φρέσκα φρούτα, λαχανικά και όσπρια.
naftemporiki.gr