Skip to main content

Φυσικό αέριο: Οι… «δεν» του πλαφόν και οι δύο κίνδυνοι για την Ευρώπη

Οι προϋποθέσεις για την επιβολή του πλαφόν και την άρση του, είναι ένα μπρα ντε φερ  μεταξύ ρητορικής και της πραγματικότητας

Δύσπιστοι παραμένουν οικονομικοί αναλυτές, αλλά και η ΕΚΤ, απέναντι στο μηχανισμό που κατέληξε η Ευρωπαϊκή Ένωση για επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. Σύμφωνα με το σχέδιο, ο μηχανισμός θα παρακολουθείται τακτικά και θα μπορεί να απενεργοποιηθεί εάν προκύψουν χρηματοοικονομικές πιέσεις ή προκλήσεις στον τομέα της προσφοράς.

Αναλυτές δήλωσαν στο CNBC ότι οι προϋποθέσεις αυτές θέτουν υπό αμφισβήτηση την ικανότητα του μηχανισμού να περιορίσει τις αυξήσεις των τιμών της ενέργειας, αλλά και να εξασφαλίσει ότι η  Ευρώπη θα είναι επαρκής σε φυσικό αέριο

Οι προϋποθέσεις για την επιβολή του πλαφόν και την άρση του, είναι ένα μπρα ντε φερ  μεταξύ ρητορικής και της πραγματικότητας σχετικά με την  ασφάλεια του εφοδιασμού,  σύμφωνα τον Νάθαν Πάιπερ, επικεφαλής  ανάλυσης πετρελαίου και φυσικού αερίου στην  της Investec.

Όσο-όσο…

«Επιβλήθηκε ανώτατο όριο, αλλά επιτρέπεται να το άρουν εφόσον χρειαστεί. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι, αν παραστεί ανάγκη για φυσικό αέριο, θα πληρωθεί σε οποιαδήποτε τιμή, κάτι που έκανε η Ευρώπη το 2022″ λέει ο Πάιπερ στο CNBC

«Ευρώπη και Ασία παραμένουν ενεργοί εισαγωγείς πετρελαίου και φυσικού αερίου, σημειώνει ο Πάιπερ,  πράγμα που σημαίνει ότι ο έντονος ανταγωνισμός για τα spot φορτία είναι μπροστά μας. Περίπου το 70% του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) είναι δεσμευμένο σε μακροπρόθεσμα συμβόλαια, αφήνοντας μόνο το 30% των spot φορτίων διαθέσιμο.»

«Δεν υπάρχει κανένα κίνητρο για τα spot πλοία μεταφοράς LNG εκτός από την υψηλότερη τιμή. Έτσι, οι ποσότητες ίσως οδεύσουν αλλού  και η ευρωπαϊκή ασφάλεια  τεθεί σε κίνδυνο, λόγω ελλείψεων “.

Ο Γιάνκο Λούκατς ανώτερος αναλυτής της Moody’s Investors Service,  κινήθηκε στο ίδιο μοτίβο: “Η αποτελεσματικότητα ενός μονομερούς ανώτατου ορίου στις τιμές αγοράς από την ΕΕ είναι εξαιρετικά αβέβαιη”.

“Οι αγορές υγροποιημένου φυσικού αερίου παγκοσμίως θα είναι σφιχτές για τα επόμενα δύο χρόνια. Ως εκ τούτου, εάν ένα κράτος είναι πρόθυμο να πληρώσει υψηλότερη τιμή, η Ευρώπη διατρέχει τον κίνδυνο οι  αναγκαίες ποσότητες να πάνε σε άλλον αγοραστή”, δήλωσε.

 naftemporiki.gr