Skip to main content

Γερμανία: «Κομμένο» το ρωσικό πετρέλαιο από το 2023- Κοιτάει προς Καζακστάν

Διαψεύδει το Βερολίνο ότι θα εισάγει ρωσικό αργό το επόμενος έτος.

Η Γερμανία είχε δηλώσει σε προηγουμένο  χρόνο ότι σχεδιάζει να σταματήσει τις εισαγωγές ρωσικού αργού μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ωστόσο, αυτή η γερμανική δέσμευση τέθηκε υπό αμφισβήτηση όταν ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας εκμετάλλευσης πετρελαιαγωγών της Ρωσίας δήλωσε ότι είχε λάβει αιτήματα για προμήθειες ρωσικού αργού το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Το Βερολίνο απάντησε διαψεύδοντας ότι σχεδιάζει να εισάγει αργό πετρέλαιο από τη Ρωσία στις αρχές του επόμενου έτους, και ανακοινώνοντας ότι αντ’ αυτού θα εισάγει αργό από το Καζακστάν.

Τα γερμανικά διυλιστήρια Leuna και Schwedt εξαρτώνται παραδοσιακά σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου που μεταφέρεται μέσω αγωγών. Πλέον όμως οι ροές κατά μήκος του αγωγού Druzhba, του μεγαλύτερου αγωγού αργού πετρελαίου της Ευρώπης, θα προέρχονται από το Καζακστάν, αν και αυτή η συμφωνία δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί.

«Οι αναφορές ότι η Γερμανία είχε παραγγείλει ρωσικό αργό πετρέλαιο είναι ψευδείς», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας. «Οι εταιρείες στα διυλιστήρια Leuna και Schwedt δεν θα παραγγέλνουν πλέον ρωσικό αργό πετρέλαιο το νέο έτος». Το διυλιστήριο PCK στο Schwedt έχει «δεσμευμένη δυναμικότητα για το πετρέλαιο του Καζακστάν στο σύστημα αγωγών» από τον Ιανουάριο, πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από Bloomberg