Μπορεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να βρίσκεται στο επίκεντρο του λεγόμενου Qatargate, αλλά οι επιπτώσεις του διαχέονται σε όλους τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της Κομισιόν. Υπό τις συνθήκες αυτές δεν μπορεί να μείνει στο απυρόβλητο ούτε η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σχολίαζει η στήλη του Politico, Βrussels Playbook.
Το βράδυ της περασμένης Παρασκευής η κ. φον ντερ Λάιεν δέχθηκε αιχμηρές ερωτήσεις για το σκάνδαλο διαφθοράς και δεσμεύθηκε να «εργαστεί σκληρά» για να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων. Μεταξύ άλλων ανήγγειλε τα σχέδια για ένα νέο όργανο που θα καταπολεμά τη διαφθορά σε όλα τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε.
«Τα ερωτήματα όμως δεν θα ξεχαστούν, παρά το εορταστικό κλίμα των Χριστουγέννων. Πολλοί Ευρωπαίοι θεωρούν πως δεν είναι μόνο το Ευρωκοινοβούλιο που έχει πρόβλημα διαφθοράς, αλλά το σύνολο των θεσμών των Βρυξελλών. Ακόμη και υπάλληλοι της Ε.Ε. συμφωνούν» γράφει το Politico. Σύμφωνα με εσωτερικό υπόμνημα, που εστάλη στα μέλη του συνδικάτου R&D, το οποίο εκπροσωπεί όλους τους υπαλλήλους των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε., το Qatargate ισοδυναμεί με «μία απίστευτη κρίση αξιοπιστίας, που «αμαυρώνει» τη φήμη όλων των θεσμών της Ε.Ε».
«Το προσωπικό είναι θυμωμένο, θλιμμένο και αναστατωμένο» αναφέρει το υπόμνημα, που περιήλθε στην κατοχή της στήλης Playbook, και το οποίο ζητεί βαθιές μεταρρυθμίσεις για να αντιμετωπιστεί η διαφθορά.
Οι διαπραγματεύσεις με τον Μπουρλά της Pfizer
Η δουλειά αυτή, δηλαδή το να σωθεί η τιμή και υπόληψη της Ε.Ε., βαρύνει την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, της οποίας το προφίλ ενισχύθηκε αισθητά μετά και την προσωπική της εμπλοκή στις συμβάσεις για τα εμβόλια Covid-19, αλλά και στον συντονισμό των κυρώσεων κατά της Ρωσίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία. «Το ενισχυμένο προφίλ όμως σημαίνει πως η φον ντερ Λάιεν συνδέεται προσωπικά με την επιτυχία ή μη της απάντησης της Ε.Ε. στο σκάνδαλο διαφθοράς με το Κατάρ.
Το να συγκροτηθεί ένα σώμα καταπολέμησης της διαφθοράς μπορεί να αποδειχθεί προβληματικό για την πρόεδρο της Κομισιόν, προειδοποιεί το Politico, αφού θα μπορούσε μεταξύ άλλων να αρχίσει να κοιτάει τον ρόλο που εκείνη είχε προσωπικά στη διαπραγμάτευση των συμβάσεων για τα εμβόλια με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, μέσω γραπτών μηνυμάτων, τα οποία σβήστηκαν. «Η πολιτική είναι απρόβλεπτη. Ειδικά στο συντηρητικό στρατόπεδο, η φον ντερ Λάιεν θεωρείται ισχυρή υποψήφια για δεύτερη θητεία στην προεδρία της Κομισιόν. Τώρα θα πρέπει να διασφαλίσει ότι το σκάνδαλο διαφθοράς με το Κατάρ δεν θα την βγάλει εκτός τροχιάς» καταλήγει η στήλη.
naftemporiki.gr