Skip to main content

«Καρφί» της τσεχικής προεδρίας κατά Γερμανίας για το πλαφόν: Κινδυνεύει να είναι μειοψηφία

Η στάση του Όλαφ Σολτς για το πλαφόν στο φυσικό αέριο προκαλεί έντονο εκνευρισμό στους κόλπους της Ε.Ε.

Εντολή να «τελειώσει σήμερα» έχουν λάβει οι υπουργοί Ενέργειας από τους Ευρωπαίους ηγέτες για το θέμα του πλαφόν στο φυσικό αέριο. Ωστόσο η Γερμανία και οι δορυφόροι της επιμένουν το πλαφόν να οριστεί σε τέτοια επίπεδα, που ουσιαστικά «δεν θα χρειαστεί να εφαρμοστεί ποτέ», όπως είχε πει και ο καγκελάριος, Όλαφ Σολτς. Η στάση του Βερολίνου προκαλεί εκνευρισμό στο στρατόπεδο των υπερμάχων του πλαφόν, οι οποίοι και εξαπολύουν πλέον ανοιχτά πυρά κατά της γερμανικής πλευράς. Ενδεικτικές είναι και οι δηλώσεις της τσεχικής προεδρίας.

«Ο στόχος μου είναι να έχουμε μια συμφωνία μέχρι το τέλος της σημερινής ημέρας», δήλωσε ο Τσέχος υπουργός Βιομηχανίας Γιόζεφ Σικέλα, ο οποίος προεδρεύει των συνομιλιών των υπουργών Ενέργειας. Ο ίδιος σημείωσε πως ένας τρόπος για να τερματισθεί η διένεξη μεταξύ χωρών της ΕΕ για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών της ενέργειας, η οποία διαρκεί μήνες, είναι να τεθεί σε ψηφοφορία μια συμβιβαστική πρόταση, αντί να επιδιωχθεί η επίτευξη ομόφωνης υποστήριξης.

«Αυτό θα ήταν φυσικά ένα μη επιθυμητό αποτέλεσμα», δήλωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, επιμένοντας ότι οι ανησυχίες της Γερμανίας είναι βάσιμες. «Κανένας, και λιγότερο απ’ όλους εγώ, δεν έχει κάτι εναντίον των χαμηλών τιμών στην αγορά αερίου», δήλωσε ο Χάμπεκ.

«Ξέρουμε απλώς από προηγούμενες παρεμβάσεις στην αγορά, πως πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί ώστε να μην προκαλέσουμε κακό επιδιώκοντας το καλό», πρόσθεσε.

Εξάλλου, κατά την άφιξή της για τη συνεδρίαση των ευρωπαίων υπουργών Ενέργειας στις Βρυξέλλες, η υπουργός Ενέργειας της Μάλτας Μίριαμ Ντάλι δήλωσε πως οι χώρες της ΕΕ πρέπει να επιτύχουν σήμερα ένα συμβιβασμό για το πλαφόν στο αέριο και η τελευταία πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι προσφέρει μια καλή βάση γι’ αυτό. «Αυτό που προτείνει η Προεδρία είναι ένα πολύ καλό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», δήλωσε η Ντάλι πριν εισέλθει στη συνεδρίαση.  «Δείχνει επίσης την προθυμία να φθάσουμε σήμερα σ’ ένα συμβιβασμό. Είμαι πεπεισμένη πως σήμερα θα καταφέρουμε να συμβιβαστούμε, πιστεύω πως υπάρχει η σχετική προθυμία. Σήμερα είναι η κρίσιμη στιγμή».

Η συμβιβαστική πρόταση

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, η τσεχική προεδρία της ΕΕ που επιθυμεί πάση θυσία να κλείσει το θέμα πριν την εκπνοή του έτους έχει καταρτίσει νέα συμβιβαστική πρόταση που προβλέπει ότι ο «κόφτης» στο συμβόλαιο επόμενου μήνα στο TTF θα ενεργοποιείται εάν η τιμή του ξεπεράσει τα 188 ευρώ/MWh για τρεις ημέρες.

Πρόκειται για ένα ύψος μεταξύ του επιπέδου των 160-170 ευρώ/MWh που διεκδικούν οι χώρες-υπέρμαχοι του πλαφόν (με Ιταλία και Ελλάδα στην εμπροσθοφυλακή) και λίγο κάτω από τα 200 ευρώ/MWh που φέρεται να είναι το επίπεδο που μπορεί να ανεχθεί το μπλοκ των «πλαφονομάχων», όπου πρωτοστατούν  Γερμανία και η Ολλανδία.

Σημειώνεται ότι οι «πλαφονολάτρες» επιμένουν ότι το πλαφόν πρέπει να είναι κάτω από τα 200 ευρώ/MWh προκειμένου να δώσει «σήμα» ότι η ΕΕ δεν διατεθειμένη να ανεχθεί την ανατιμητική κερδοσκοπία στις τιμές του φυσικού αερίου και τις παρενέργειες που προκαλούν στους λογαριασμούς νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Το συμβόλαιο επόμενου μήνα στο TTF έκλεισε την Παρασκευή στα 117 ευρώ/MWh,  με απώλειες σε εβδομαδιαία βάση μετά από τρεις εβδομάδες ανόδου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ.