Skip to main content

Επίτροπος Ενέργειας: «Σε απόσταση αναπνοής» η συμφωνία για το πλαφόν στο αέριο

«Απαιτεί ένα πολύ ισχυρό πνεύμα συμβιβασμού απ' όλους», είπε η Κάντρι Σίμσον.

«Σε απόσταση αναπνοής» βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Ένωση για να καταλήξει σε συμφωνία για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, όπως δήλωσε η Ευρωπαία επίτροπος Ενέργειας κατά την άφιξή της στη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

«Πιστεύω ακράδαντα ότι η συμφωνία βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής. Φυσικά απαιτεί ένα πολύ ισχυρό πνεύμα συμβιβασμού απ’ όλους», είπε χαρακτηριστικά η Κάντρι Σίμσον.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα, Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου, συνεδριάζουν οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ έχοντας λάβει την οδηγία από  τους ηγέτες των κυβερνήσεών τους να «κλείσουν τη δουλειά» που ξεκίνησαν την προηγούμενη εβδομάδα.

Έτσι θα προσπαθήσουν να συνάψουν μια συμφωνία  για την τιμή ενεργοποίησης του  πλαφόν στις χονδρεμπορικές τιμές του φυσικού αερίου στον κόμβο TTF (που θα «ξεπαγώσει» και μια σειρά άλλων μέτρων, όπως τις κοινές προμήθειες φυσικού αερίου, τον εναλλακτικό δείκτη τιμολόγησης του LNG και τις fast-track αδειοδοτήσεις των έργων ΑΠΕ).

Παρόλα αυτά οι διαφορετικές προσεγγίσεις ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες παραμένουν, με την τσεχική προεδρία της ΕΕ να προσπαθεί εκ νέου να γεφυρώσει το χάσμα ρίχνοντας στο τραπέζι νέα συμβιβαστική πρόταση, η οποία προβλέπει ότι ο «κόφτης» στο συμβόλαιο επόμενου μήνα στο TTF θα ενεργοποιείται εάν η τιμή του ξεπεράσει τα 188 ευρώ/MWh για τρεις ημέρες.

Πρόκειται για ένα ύψος μεταξύ του επιπέδου των 160-170 ευρώ/MWh που διεκδικούν οι χώρες-υπέρμαχοι του πλαφόν (με Ιταλία και Ελλάδα στην εμπροσθοφυλακή) και λίγο κάτω από τα 200 ευρώ/MWh που φέρεται να είναι το επίπεδο που μπορεί να ανεχθεί το μπλοκ των «πλαφονομάχων», όπου πρωτοστατούν  Γερμανία και η Ολλανδία.

naftemporiki.gr